Foment del Treball, el Govern d’Aragó i el Consolat General dels Estats Units a Barcelona han celebrat la cloenda de l’edició d’enguany de l’Academy for Women Entrepreneurs (AWE), que ha acompanyat, durant els últims mesos, a les 50 emprenedores en el desenvolupament i creixement dels seus projectes. Sota el lema ‘Impulsant el creixement de noves empreses’, s’ha reconegut els projectes més destacats de les emprenedores, vinculats amb àmbits estratègics com el de la recerca, la salut, la transició digital i sostenible o el sector tèxtil; actualment en voga en el pla de recuperació europeu que es desenvoluparà en els propers mesos.

 

 

El secretari general de Foment, David Tornos, ha donat la benvinguda i ha mostrat la satisfacció per l’èxit del programa, “és una realitat que ja prevèiem per la qualitat de les sol·licituds que analitzàvem, projectes amb un potencial enorme i que esperem aconsegueixin consolidar-se”. Foment defensa en el programa que lidera l’actual president, Josep Sánchez Llibre, des de fa més de dos anys i mig, objectius tan rellevants com la feminització, la modernització, l’impuls de l’emprenedoria i la innovació, “avui representats en aquesta sala”, ha expressat Tornos.

Per la seva part, la cónsol general en funcions del Consolat General dels Estats Units a Barcelona, Emma Marwood, ha recordat a les participants que passaran a formar part d’una xarxa global de dones emprenedores de tot el món i d’una xarxa espanyola de més de 100 emprenedores que continuarà creixent i enfortint-se. “Ha estat una edició molt inspiradora i especial, amb idees de negoci innovadores amb un gran futur per davant. Des de la nostra ambaixada a Madrid i el consolat general a Barcelona continuarem donant suport a iniciatives com aquestes amb l’objectiu d’impulsar i visibilitzar projectes creats o liderats per dones, a més de contribuir a la prosperitat dels nostres països i a l’enfortiment de les nostres economies“, ha afegit Marwood.

El CEO de Tech Barcelona, Miquel Martí, ha compartit una ponència en què ha realitzat un recorregut per la història de la institució, des dels orígens de l’associació en el 2013 i els punts que determinen un hub tecnològic, com la cultura emprenedora local, la competició de talent o la generació de casos d’èxit. “Barcelona no apareixia en cap rànquing aleshores, i ara porta ja quatre anys consecutius en el top de ciutats europees preferides per emprendre”. Per a Martí, el repte per continuar impulsant l’ecosistema de la ciutat està en “connectar tots els sectors des de l’element comú de la tecnologia. La missió de Tech Barcelona és continuar fent costat als emprenedors, fomentar que les corporacions confiïn en les startups com a palanca per transformar-se, i connectar encara més amb la generació de projectes des de la gran ciència que tenim”, ha explicat Martí.

Amb la intervenció de la directora de l’Instituto Tecnológico de Aragón, Ana Esther Borao, s’ha materialitzat la importància de les sinergies i la col·laboració publicoprivada. Borao ha explicat les iniciatives d’innovació tecnològica i social impulsades pel sector públic d’Aragó.

Mentre que la sòcia cofundadora del Impact Hub Zaragoza y directora de Programas, alhora que presidenta y cofundadora de Araban -la xarxa de Business Angels d’Aragó-, Patricia Tejero, ha defensat la importància de generar talent, un aspecte directament relacionat amb tenir a l’abast centres formatius de nivell: “Qué tenia Silicon Valley? Tenia Stanford”, ha replicat. També ha repassat els diferents projectes que han participat en l’edició AWE d’Aragó, i la necessitat de facilitar un trampolí per a totes aquestes innovadores que els cal un impuls per materialitzar les seves idees. “Una de les claus per, com a facilitadors, poder acompanyar tots aquests projectes és tenir una mirada global des de lo local”.

Quant a la valoració del programa AWE 2021, la responsable del departament de Proyectos Internacionales del Instituto Tecnológico de Aragón, María Teresa Gaspar, ha remarcat que “un dels valors més rellevants són les relacions que s’hi teixeixen, la xarxa de networking és el més sol·licitat”.

D’altra banda, la directora d’Innovació de Foment, Maria Mora, qui ha estat la responsable d’aquesta edició a Catalunya, ha fet un reconeixement públic a la qualitat dels projectes explicant les masterclasses realitzades i la jornada feta en el marc del MWC 2021.  “Sincerament, ha estat un honor poder dirigir aquest grup de dones emprenedores, líders totes elles, i crec fermament que els lligams que s’han establert possibilitaran noves sinergies i negocis a futur. Així que no és un final sinó tan sols un to be continued.

Finalment, s’han atorgat els premis per als projectes més destacats. Inicialment en l’edició catalana havien de ser només tres guardonats però la qualitat dels projectes ha propiciat que es doblés a sis. Les innovadores d’aquests projectes rebran un premi valorat en mil euros, consistent en un pack de material audiovisual per part d’EPSON, i un pack d’hores d’assessorament legal i mentoria per part de DWF-RCD i Wayra Barcelona.

La directora de Wayra Barcelona, Marta Antunez, ha lliurat el premi a:

  • Judit Giro, CEO de The Blue Box
  • Esther Cid, CEO de Tipscool

El vicepresident d’Epson Europe & CEO d’Epson França, Espanya i Portugal, alhora que vicepresident de Foment del Treball, Ernest Quingles, ha lliurat el premi a:

  • Julia G. Escribà, CEO de Julia G. Escribà
  • Judit Camargo, CEO de Roka Furadada

La directora d’Innovació de Foment, Maria Mora, ha lliurat el premi en nom de DWF-RCD a:

  • Diana Ballart, CEO de The Smart Lollipop
  • Marta Guardiola, CEO de Miwendo Solutions

Antunez i Quingles han ressaltat  el repte de la diversitat com a principal fita pendent, amb només un 20% d’startups fundades per a dones a Espanya, una tendència que és global però que ambdós han coincidit en la urgència en revertir aquesta bretxa. “Calen més dones implicades en el sector tech, un dels que més està creixent”, ha dit Antunez. En la mateixa línia Quingles ha fet una crida al lideratge femení, “el necessitem no només quan hi ha una crisi, sinó de manera generalitzada”.

Per part d’Aragó, les galardonades han estat:

  • Belén López y Erika Biarnes, CEOs de Chez 10
  • Marta Burillo, CEO de MOSO 3D
  • Gloria Bayo, CEO de Noguru comunicacion