El Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC); la Confederació de la Indústria Tèxtil (TEXFOR) i el Gremi de Fabricants de Sabadell han protagonitzat aquest dimarts una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la  petita i mitjana empresa catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.

Josep Moré, representant de l’empresa HIDROCOLOR, ha apuntat en la seva intervenció una de les principals preocupacions: “la industria és molt poc atractiva pels joves i tenim un problema perquè no existeix un relleu preparat. A Catalunya comptem amb una indústria ferma, amb molta inversió, tecnologia i coneixement i cal que ho posem en valor”. En aquesta línia, Alicia Bosch, presidenta del CIESC ha afirmat que “per als propers anys  hi ha previst un alt nivell de jubilacions que, avui en dia, no tenen el relleu assegurat per manca de professionals qualificats. Tenim importants reptes com la digitalització o la sostenibilitat però no trobem mà d’obra qualificada per dur-los a terme. És imprescindible que la llei de Formació Professional reculli les peticions del teixit empresarial”.

“Cal reforça la FP i vincular-la directament a les necessitats productives. L’ensenyament professional no pot dependre de la conselleria d’Educació. Cal reforçar l’orientació professional que reben els joves, els estudis tècnics-matemàtics i fomentar la presència de la dona en aquesta àmbits”, ha afegit Gabriel Torras, Director General del Centre Metal·lúrgic.

Entre els principals problemes del sector metal·lúrgic, Torras ha destacat l’increment del preu i la manca de matèries primeres, que està obligant a empreses que tenen comandes, a aturar la producció per falta de material. També ha ressaltat l’augment de l’absentisme laboral; la poca digitalització de les administracions i les reticències sobre els fons europeus. “Tenim molts dubtes que aquests fons arribin a les pimes i que puguin ser una ajuda efectiva per a la sortida de la crisi”, ha afirmat Torras.

Pel que fa al comerç, el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, ha posat en valor les subvencions per a la digitalització del comerç però també ha reclamat ajudes pel comerç físic que estructura i vertebra les ciutats. “Necessitem que dins de la ciutat hi hagi bona senyalització i aparcaments als nuclis que tinguin comerç. No pot ser que sigui més car l’aparcament que anar a sopar o a un espectacle”, ha assegurat.

Porta també ha lamentat la competència deslleial que representen les grans plataformes de venda online que no paguen aquí els impostos i compten amb una diferència fiscal de fins a 20 punts que fa perdre competitivitat al comerç de proximitat.

Arnau Bonada, president de la Xarxa Onion, ha lamentat les ajudes insuficients de les administracions que, amb uns criteris molt estrictes, han produït una reducció del teixit empresarial que es podria haver evitat com han fet altres països de la Unió Europea. “Estem enviant un missatge molt negatiu als emprenedors de ‘tu paga els impostos però el dia que ho necessitis no t’ajudarem’. Hem de reivindicar una llei de la segona oportunitat que sigui viable i eficient que permeti als empresaris tornar a emprendre si un negoci no funciona”, ha explicat.

Pel que fa al tèxtil, Abel Ortiz, conseller delegat de Textil Ortiz, ha explicat que ara el sector funciona ‘just in time’ i cal intensificar la velocitat de reacció. “Per fer lots més petits amb el doble de velocitat calen millores a les plantes, invertir en maquinària, en I+D i en digitalització però l’administració no ofereix ajudes”. En aquest sentit també ha lamentat que en les licitacions només es tingui en compte el preu final i no la producció de proximitat i la lentitud dels tràmits administratius.

Les pimes, clau de la recuperació

El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.

La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.

Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.

Les trobades de les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les empreses petites i mitjanes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.

Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.