Menu

octubre, 2023

03oct9:3010:30Fer metròpoli amb Jaume Collboni9:30 - 10:30 Foment del Treball Sala MagnaC =Foment – Societat Barcelonesa Estudis Econòmis i SocialsACTIVIDAD FINALIZADA

Detalles del evento

Me complace invitar-te a la conferencia con el Excelentísimo Sr. Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona. El acto será presentado por el Sr. Àngel Simón, presidente del Consell de patrocinadors de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball que se celebrará el próximo 3 de octubre a las 09:30 horas en la sede de Foment, Via Laietana, 32.

El acto estará conducido por la periodista Glòria Marín.

Este evento será presencial y se emitirá en directo por vía streaming a través del web del RethinkBCN.


Impulsar la metròpoli federal

Per JAUME COLLBONI
Alcalde de Barcelona i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

L’Area Metropolitana reclama lideratge polític i com a alcalde de Barcelona i president de lAMB em comprometo a exercir aquest lideratge amb la màxima generositat i complicitat amb la resta dalcaldes i alcaldesses.

És lhora dobrir una nova etapa metropolitana. Hem de passar de ladministració a la governança decidida i eficaç.

Barcelona parlarà de tu a tu amb tots els seus municipis veïns. Som un sistema de ciutats, diverses i plurals. I això vol dir eliminar barreres físiques, però també socials. 

És el moment dimpulsar sense demora totes les potencialitats i ambició de lAMB, tot recollint el llegat i plantejaments dels alcaldes socialistes que van gosar somiar en clau metropolitana i projectar-lo al futur. Un futur que és avui. Les ciutats no sacaben mai, estan vives: evolucionen, canvien, es transformen, ens plantegen nous reptes.

I la nostra responsabilitat és repensar-les de portes endins i de portes enfora perquè tot allò que decidim de portes endins té conseqüències de portes enfora.

En un món digital i global, les fronteres de les nostres ciutats cada dia sesborren una mica més fins a diluir-se.

La metròpolis és molt més que una suma de fenòmens urbans municipals i plurimunicipals. En aquest replantejament constant de la metròpoli, necessitem polítiques comunes i solucions compartides amb un doble objectiu:

Garantir que l’Àrea metropolitana ofereix igualtat doportunitats i de progrés als seus habitants.

Afrontar la transició energètica, ecològica i digital sense generar noves desigualtats.

És a dir, apostar per:

Un desenvolupament inclusiu, socialment més just, ambientalment sostenible i que impulsi la innovació cultural i tecnològica. Això vol dir oferir solucions reals a les necessitats reals dels nostres ciutadans:

Habitatge: sens dubte, la gran urgència que hem datendre i el factor que avui més afecta a la vida dels joves, famílies per planificar el seu projecte de vida. Hem dharmonitzar les nostres polítiques per donar una resposta efectiva a la gran necessitat dhabitatge i a la pujada desorbitada dels preus:

Tenim el repte daplicar la Llei dHabitatge del govern de Pedro Sánchez a tota l’àrea metropolitana.

Hem daugmentar loferta dhabitatge social a tota l’àrea. I també hem de generar oferta perquè el mercat està patint una aturada que afecta directament als preus.

Ocupació: tenim dades excel·lents: El nombr de treballadors afiliats a la SS als municipis de l’AMB el 1r trimestre de 2023 és de 1.838.725, amb un increment del 4% respecte l’any anterior i un 6% respecta a abans de la pandèmia. 16%). La reforma laboral ha fet incrementar els contractes indefinits (30% interanual) i ha disminuït els contractes temporals (-32%).

Anem pel bon camí, hem de continuar generant oportunitats i això passa per atreure noves activitats, diversificar leconomia i millorar infraestructures.

Mobilitat: La Barcelona del metro funciona, tot i que hem de seguir ampliant la xarxa. De Cornellà a Santa Coloma la mobilitat funciona. LAMB fa la seva feina. Fins i tot està fent els Park&Ride que no fa el Govern de la Generalitat.

Ara el que cal és que la Barcelona de Rodalies funcioni millor. I la Barcelona de Rodalies inclou els ferrocarrils de la Generalitat i la xarxa dautobusos interurbans que són competència de la Generalitat.

Desigualtat: Estic segur que tots nosaltres, com a alcaldes i alcaldesses, no acceptem barris de 1a i de 2a a les nostres ciutats. Doncs tampoc podem acceptar municipis de 1a i de 2a en aquesta nova etapa metropolitana.

Vull ser clar: És lhora del Besós. Per justícia històrica, deure moral i urgència present, hem denfocar lestratègia metropolitana a tot l’àmbit del Besòs.

Els barris del Besòs de Barcelona, Sant Adrià, Santa Coloma, Badalona i Montcada i Reixach han doferir oportunitats de futur, qualitat de vida i seguretat als seus joves, als seus veïns i veïnes.

Tenim un Pla molt ambiciós i és el moment de fer-lo realitat. Tenim el repte dinvertir 500 milions deuros en de 10 anys i tenim loportunitat de demostrar que AMB, ajuntaments, Generalitat de Catalunya, Govern central i Diputació de Barcelona podem i sabem unir esforços. El Besòs és responsabilitat de tots. Els veïns i veïnes del Besòs no volen ni poden esperar més.

Cultura: Ser metropolitans també vol dir repensar la cultura en clau metropolitana. El Festival Dansa Metropolitana és un exemple a estendre a altres disciplines. Equipaments, escoles i centres de creació dels 36 municipis poden crear una xarxa i un circuit cultural de primera magnitud.

Tots aquests exemples ens envien un mandat inequívoc: O SOM METROPOLITANS O NO SEREM

* El text que acaben de llegir correspon al discurs que va pronunciar Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, en la seva presa de possessió com a President de l’àrea metropolitana de Barcelona el 27 de juliol de 2023.   

Organizador

Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball

X
X