- La jornada ha comptat amb el patrocini de Randstad i Cuatrecasas, i ha reunit experts de l’àmbit jurídic, econòmic i de gestió de persones
- El president de la Comissió Laboral, Luis Pérez, ha insistit en el clima d’incertesa que generen els anuncis constants de canvis legislatius
Foment del Treball ha celebrat aquest matí una nova sessió del cicle Debats Laborals, en què s’ha abordat l’impacte real de la reforma laboral de 2021, considerada una de les transformacions normatives més rellevants del marc laboral recent. La jornada ha comptat amb el patrocini de Randstad i Cuatrecasas, i ha reunit experts de l’àmbit jurídic, econòmic i de gestió de persones
.
El president de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment i director de Relacions Institucionals de Randstad, Luis Pérez, ha obert l’acte alertant novament sobre el clima d’incertesa que generen els anuncis constants de canvis legislatius, com ara la tramitació del projecte de llei de reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals. En aquest sentit, ha reclamat la necessitat de “refermar i protegir el teixit productiu”, advertint que qualsevol reforma ha d’evitar impactes negatius sobre la inversió, la competitivitat i la creació d’ocupació.
.
Balanç econòmic: llums i ombres
.
Tot seguit, Valentín Bote, director de Randstad Research, ha ofert una anàlisi dels principals efectes de la reforma en el mercat de treball. Entre les seves conclusions destaca que “la reforma laboral no ha facilitat la creació d’ocupació a mitjà termini”, malgrat que ha comportat una reducció històrica de la temporalitat, impulsada pel sector privat. Bote també ha advertit sobre el creixent desfasament entre l’atur registrat i l’atur efectiu, que ja supera les 736.000 persones, i sobre l’augment de la “mortalitat” dels contractes indefinits.
.
Jurisprudència i reptes pràctics per a les empreses
.
En el segon bloc, els socis de Cuatrecasas Elisabet Calzada i David Tobía han ofert una visió crítica i jurídica sobre els efectes pràctics de la reforma en la gestió empresarial, a partir de casos i sentències recents. Han destacat aspectes clau com ara els contractes fixos discontinus, la suspensió per naixement en famílies monoparentals, baixes per incapacitat temporal i el seu impacte en la retribució variable, o els límits a l’aprovació unilateral de plans d’igualtat i el control de legalitat abans de la seva inscripció.
.
En relació amb els contractes fixos-discontinus, han recordat que la jurisprudència ha reforçat les exigències de crida efectiva, i han subratllat que aquests contractes no poden utilitzar-se per cobrir necessitats permanents.
.
La jornada ha conclòs amb un espai de debat moderat per Yésika Aguilar, directora del departament de Relacions Laborals de Foment del Treball, en què els assistents han pogut formular preguntes i compartir experiències.
.
Comments are closed.