




Foment defensa la importància de les infraestructures com a capital públic per a la competitivitat. En un context de crisis com l’actual, la Comissió d’Infraestructures treballa per impulsar la creació d’un Pla d’infraestructures que compti amb l’aprovació i el consens d’una àmplia majoria de les Corts Generals.
En concret, la comissió aposta per d’un model basat en la transparència i rendibilitat economicosocial que sigui estable a llarg termini amb una clara priorització en la programació a curt termini.
ACTUALITAT
ACTUALITAT
- Recerca de propostes en els àmbits de la participació publicoprivada com a mecanisme alternatiu a l’absència de finançament públic.
- Participació i seguiment dels marcs de planificació, amb l’objectiu de garantir una cartera de projectes suficientment madura en termes procedimentals, a fi que, una vegada recuperats els volums d’inversió pública, es converteixin en obres efectives.
- Influir en la determinació dels mecanismes de periodització de la inversió pública, amb l’objectiu d’assegurar que pivotin prioritàriament sobre criteris de rendibilitat econòmica i social, al mateix temps que es prioritzen aquelles actuacions orientades a resoldre els colls d’ampolla coneguts o que permetin un millor aprofitament de les infraestructures existents.
- Assegurar un mínim d’activitat per evitar que el pes dels ajustos pressupostaris recaigui excessivament sobre la inversió pública.
LA COMPOSEN
103
SOCIS
ACTIVITATS
4
INFORMES
48

ACTIVITATS DESTACADES
Inscriu-te ara
Reserves tancades
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimarts) 9:00 - 10:30
Detalls
Detalls
|
|
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimarts) 9:30 - 11:00
Localització
Webinar por Zoom
Webinar per Zoom
Detalls
Detalls
Todos los países (Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panamá y Belice, y el caribeño República Dominicana) que forman parte del Sistema de la integración centroamericana (SICA) buscan una relación como bloque con el mundo. Para ello, se desarrollan estrategias en diversas áreas tales como: seguridad, desarrollo sostenible, gestión integral del riesgo y cambio climático, entre otros.
La región centroamericana, es una región de oportunidades con condiciones favorables para el comercio y la inversión.
Si hablamos únicamente de crecimiento económico, las economías de LATAM con mejores perspectivas para el año 2022 son Panamá, República Dominicana, El Salvador y Perú, según las últimas previsiones de la Comisión Económica para América Latina (CEPAL).
De este modo y como ejemplo, República Dominicana cerró el año 2021 con un crecimiento del PIB del 12.3% respecto al año 2020.
La entrada de divisas en forma de remesas (más de 8600 millones de dólares), turismo (previsión de llegada de 5 millones de turistas a final de año) o inversión extranjera (más de 1700 millones de dólares solo durante el segundo semestre de 2021) ha contribuido notablemente a la acumulación de reservas internacionales, ayudando a la capacidad de cumplimiento del servicio de la deuda en el corto plazo.
Dentro de los presupuestos del 2022, se prevé una financiación mediante préstamos de organismos bilaterales (184 millones de euros) y organismos multilaterales (616 millones de euros) que sumarán un total de 800 millones de euros en una partida de “apoyo presupuestario”. Otra partida de financiamiento (351 millones de euros) estará destinada a proyectos de inversión en el sector energético, agropecuario, de saneamiento agua y de las infraestructuras para disminuir el riesgo de daños por desastres naturales.
Además, el Gobierno dominicano prevé otros proyectos de inversión comprendidos en los presupuestos del 2022 en el que se llevará a cabo la ejecución de proyectos de alta rentabilidad social, como la construcción de acueductos y plantas de tratamiento de aguas residuales, la expansión de redes eléctricas, la construcción y ampliación de planteles educativos, la reparación y remodelación de hospitales y estancias infantiles y el plan de reparación y construcción de nuevas viviendas para reducir el déficit habitacional.
La mayor proporción del gasto en proyectos de inversión se concentrará en la mejora de la red vial intra e interprovincial, con el objetivo de facilitar el transporte de personas y de mercancías, algo fundamental para catalizar la inversión privada. Se destinarán 244 millones de euros para el programa de desarrollo de la infraestructura física de calles y avenidas y otros 85 millones de euros para aumentar la capacidad del transporte y la construcción de tramos en las líneas del Metro de Santo Domingo.
Programa
09:30 h. Bienvenida.
Representante, Foment del Treball
09:40 h. Oportunidades de negocio en República Dominicana
Sr. José Manuel Vargas D’Oleo, Consejero Asuntos Comerciales, Inversiones y Turísticos, Embajada de la República Dominicana
10:10 h. Oportunidades de negocio en Panamá
Sr. Jose Javier Vela, Agregado Comercial, Embajada de Panamá en España
10:20 h. EL SICA – Sistema de Integración Centroamericano. Retos y Oportunidades
Sra. Isabel Vinagre, CEO, P&L Global
10:30 h. El mercado multilateral como estrategia de internacionalización y vía de entrada a la región
Sra. Isabel Vinagre, CEO, P&L Global
10:50 h. Preguntas y respuestas
11:00 h. Fin de la sesión
Organitzador
Internacionalinternacional@foment.com
Inscriu-te ara
Reserves tancades
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
Maig 24 (Dimarts) 10:00 - Juny 14 (Dimarts) 13:00
Localització
Foment del Treball
Via Laietana 32 08003 Barcelona
Detalls
Detalls
Existeix una àmplia i variada normativa que, des de diverses òptiques o enfocaments (laboral, sancionador, penal, disciplinari, etc.) regula les obligacions de l’empresa quant a la protecció de les persones treballadores enfront l’assetjament sexual i per raó de sexe.
L’article 48 de la LOIEMH estableix l’obligatorietat de totes les empreses, independentment de la seva mida, de tenir mesures de prevenció d’assetjament sexual i/o per raó de sexe i d’arbitrar procediments per a la seva prevenció.
Amb l’obligatorietat d’implementar un protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe, és necessaria la figura de la persona de referència dels protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe.
Per aquesta raó, Foment del Treball presenta el I Cicle formatiu de la persona de referència dels protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe, amb l’objectiu de facilitar eines a les persones que exerciran o estan exercint les funcions de persona de referència perquè puguin:
- Informar, assessorar i acompanyar les persones afectades.
- Evitar la victimització secundària de les dones i establir mesures que impedeixin la reproducció o la perpetuació dels estereotips sobre les dones i la violència masclista.
- Conèixer la dinàmica i les particularitats de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe.
- Conèixer el contingut del protocol i les seves implicacions, així com facilitar-ne la implementació.
Ponent: Beatriz Fernández-Tubau, experta en polítiques i formació d’Igualtat, Diversitat i Empresa. Advocada i Mediadora de Família i Empresa. Vicepresidenta de Fepime Catalunya. Secretària General d’AFAEMME. Representant de Foment del Treball a la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball al Consell de Relacions Laborals de Catalunya
Aquest Cicle está dividit en 4 sessions de 3 hores cadasquna, i aquestes seran molt dinàmiques i requeriran de la participació dels assistents.
Al finalitzar el cicle formatiu es lliurarà un certificat acreditatiu. Es necessaria l’asssistència a totes les sessions per poder obtenir l’acreditació
PROGRAMA
1a. Sessió. 24 de maig de 2022
Marc estructural de desigualtats: perspectiva de gènere i violències masclistes. Marc normatiu bàsic que emmarca el context laboral
Aquesta sessió pretén assolir coneixements bàsics sobre les desigualtats estructurals entre dones i homes que causen la violència masclista, així com introduir el marc normatiu bàsic que emmarca el context laboral en relació amb les manifestacions de la violència contra les dones
2a. Sessió. 31 de maig de 2022
Eines per a la prevenció de l’assetjament
Es definiran eines com el protocol i altres mesures preventives, i es descriuran les funcions de la figura de la persona de referència i de la resta d’actors implicats en la implementació d’un protocol. També es tractarà la importància de l’organització del treball en la prevenció de l’assetjament.
3a. Sessió. 7 de juny de 2022
Comunicació efectiva i acompanyament. Xarxa de recursos existents i sistemes de derivació
La sessió consisteix a aprofundir en els conceptes d’escolta activa i a donar eines per acompanyar la persona afectada per l’assetjament, i poder relacionar-se amb totes les persones implicades i gestionar la informació. Es facilitarà informació sobre els recursos existents.
4a. Sessió. 14 de juny de 2022
Contingut del protocol
S’analitzaran amb detall el contingut del protocol, els principis i les garanties en els quals s’ha de basar i les fases de què consta. Es detallaran les possibles vies de resolució de les situacions d’assetjament a partir de l’exposició de casos pràctics.
Aquesta jornada forma part dels Plans de Formació de l’àmbit de Catalunya, adreçats a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva. Expedient núm. STC/002/21/000001.
Amb el suport de:

Organitzador
Relacions Laborals
Inscriu-te ara
Reserves tancades
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dijous) 10:00 - 11:30
Localització
Presencial y online ( HÍbrido)
Detalls
Què és i com aconseguir “l’absentisme saludable” en la nostra empresa? Objectiu El model tradicional de gestió de l’absentisme laboral, heretat de les
Detalls
Què és i com aconseguir “l’absentisme saludable” en la nostra empresa?
Objectiu
El model tradicional de gestió de l’absentisme laboral, heretat de les Mútues i centrat únicament en el control mèdic de les baixes ha quedat obsolet.
Actualment, la salut i els ODS formen part de l’estratègia de les empreses com a vectors clau per aconseguir tant objectius de negoci com un impacte en la seva comunitat.
En aquesta jornada, veurem com ha evolucionat el model tradicional fins al redisseny innovador actual, passant per com elaborar un pla de salut ajustat a la realitat de cada companyia; o com lligar-lo a negoci i poder aconseguir els recursos econòmics necessaris per dur-lo a terme.
Programa de la jornada
10:15 h |
Presentació. Sr. César Sánchez. Director Oficina Prevenció Riscos Laborals. Foment del Treball. Sr. Iñaki Insausti. Director Àrea Salut. Geseme. |
10:15 h |
Absentisme saludable, un oxímoron necessari. Sr. Iñaki Insausti. Director Àrea Salut. Geseme.
|
10:50 h |
Accions per a la reducció de l’absentisme: una visió des del benestar i la salut. Sra. María Torremocha. Tècnica en benestar i salut. Grup Santalucía. |
11:20 h |
Preguntes dels assistents. |
11:30 h |
Cloenda. |
Organitzador
Of. Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals
27mai9:0010:30Esmorzars de Turisme9:00 - 10:30 Foment del TreballC =Turisme i Serveis
Horari
(Divendres) 9:00 - 10:30
Localització
Foment del Treball
Via Laietana 32 08003 Barcelona
Detalls
Detalls
Iniciem els Esmorzars de Turisme, unes trobades en les quals abordarem temes lligats al desenvolupament del turisme, l’hoteleria i la gastronomia.
El seu objectiu és la generació d’un espai idoni que fomenti el networking, l’intercanvi d’experiències i la promoció de línies d’actuació que beneficiïn el sector.
Aquesta primera jornada amb el títol Turisme d’experiències i destinacions sostenibles, reunirà projectes com:
- Roca Village (Value Retail)
- Port Aventura
- Puy de Fou
- Primavera Sound
- Rioja Wine (D.O. Rioja)
Organitzador
Turisme i Serveis
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dilluns) 16:00 - 18:00
Localització
Presencial i online ( Híbrid)
Detalls
Detalls
INSCRIPCIÓ PRESENCIAL
Lloc de celebració: Foment del Treball. Via Laietana, 32 pral. -08003 Barcelona
En l’actualitat, una gran part de la taxa d’atur juvenil existent, la conformen joves vulnerables sense cap nivell de formació ni capacitació. A més, la pandèmia i altres realitats hi han afectat especialment a determinats sectors d’activitat, que es troben amb especials dificultats per a trobar i contractar determinades perfils professionals amb un cert nivell de qualificació.
Per a donar resposta a aquestes realitats, el SOC (Servei Ocupació de Catalunya) ha llançat una important línia de subvencions, a fi d’impulsar i incentivar projectes d’FP Dual, en talent inclusiu, que potencien la figura de l’aprenent. Aquests projectes de formació i ocupació s’han convertit en un potent instrument transformador de qualificació professional per a molts joves en risc d’exclusió social i una eficaç eina perquè les empreses incorporin talent jove i inclusiu.
En aquesta jornada parlarem de talent inclusiu amb Fundació Adsis, explicarem els projectes d’FP Dual que impulsa i subvenciona el SOC a les empreses i tindrem l’oportunitat de conèixer l’experiència d’èxit de l’empresa Tendam ( Cortefilel, Springfiels i Women‘*Secret, entre altres marques) en un projecte formatiu d’FP Dual , en el qual participen 14 aprenents, dos dels quals aportessin el seu testimoniatge també durant la sessió.
PROGRAMA:
► Meeting Leader:
Marta Rodríguez, directora d’Organització, Persones i Cultura en Mercabarna
► Dinamitzadors:
Maria Iglesias, directora Fundació Adsis Barcelona
Marta Masagué, responsable del Servei d’atenció i suport als joves a l’àrea d’Ocupació Juvenil al SOC
Ramón Amorós, HR General Manager Tendam
Testimoniatge de dos joves aprenents
► Debat
Organitzador
Foro Recursos Humanos
Inscriu-te ara
Reserves tancades
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
Maig 24 (Dimarts) 10:00 - Juny 14 (Dimarts) 13:00
Localització
Foment del Treball
Via Laietana 32 08003 Barcelona
Detalls
Detalls
Existeix una àmplia i variada normativa que, des de diverses òptiques o enfocaments (laboral, sancionador, penal, disciplinari, etc.) regula les obligacions de l’empresa quant a la protecció de les persones treballadores enfront l’assetjament sexual i per raó de sexe.
L’article 48 de la LOIEMH estableix l’obligatorietat de totes les empreses, independentment de la seva mida, de tenir mesures de prevenció d’assetjament sexual i/o per raó de sexe i d’arbitrar procediments per a la seva prevenció.
Amb l’obligatorietat d’implementar un protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe, és necessaria la figura de la persona de referència dels protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe.
Per aquesta raó, Foment del Treball presenta el I Cicle formatiu de la persona de referència dels protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe, amb l’objectiu de facilitar eines a les persones que exerciran o estan exercint les funcions de persona de referència perquè puguin:
- Informar, assessorar i acompanyar les persones afectades.
- Evitar la victimització secundària de les dones i establir mesures que impedeixin la reproducció o la perpetuació dels estereotips sobre les dones i la violència masclista.
- Conèixer la dinàmica i les particularitats de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe.
- Conèixer el contingut del protocol i les seves implicacions, així com facilitar-ne la implementació.
Ponent: Beatriz Fernández-Tubau, experta en polítiques i formació d’Igualtat, Diversitat i Empresa. Advocada i Mediadora de Família i Empresa. Vicepresidenta de Fepime Catalunya. Secretària General d’AFAEMME. Representant de Foment del Treball a la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball al Consell de Relacions Laborals de Catalunya
Aquest Cicle está dividit en 4 sessions de 3 hores cadasquna, i aquestes seran molt dinàmiques i requeriran de la participació dels assistents.
Al finalitzar el cicle formatiu es lliurarà un certificat acreditatiu. Es necessaria l’asssistència a totes les sessions per poder obtenir l’acreditació
PROGRAMA
1a. Sessió. 24 de maig de 2022
Marc estructural de desigualtats: perspectiva de gènere i violències masclistes. Marc normatiu bàsic que emmarca el context laboral
Aquesta sessió pretén assolir coneixements bàsics sobre les desigualtats estructurals entre dones i homes que causen la violència masclista, així com introduir el marc normatiu bàsic que emmarca el context laboral en relació amb les manifestacions de la violència contra les dones
2a. Sessió. 31 de maig de 2022
Eines per a la prevenció de l’assetjament
Es definiran eines com el protocol i altres mesures preventives, i es descriuran les funcions de la figura de la persona de referència i de la resta d’actors implicats en la implementació d’un protocol. També es tractarà la importància de l’organització del treball en la prevenció de l’assetjament.
3a. Sessió. 7 de juny de 2022
Comunicació efectiva i acompanyament. Xarxa de recursos existents i sistemes de derivació
La sessió consisteix a aprofundir en els conceptes d’escolta activa i a donar eines per acompanyar la persona afectada per l’assetjament, i poder relacionar-se amb totes les persones implicades i gestionar la informació. Es facilitarà informació sobre els recursos existents.
4a. Sessió. 14 de juny de 2022
Contingut del protocol
S’analitzaran amb detall el contingut del protocol, els principis i les garanties en els quals s’ha de basar i les fases de què consta. Es detallaran les possibles vies de resolució de les situacions d’assetjament a partir de l’exposició de casos pràctics.
Aquesta jornada forma part dels Plans de Formació de l’àmbit de Catalunya, adreçats a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva. Expedient núm. STC/002/21/000001.
Amb el suport de:

Organitzador
Relacions Laborals
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
1 Places disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimecres) 10:00 - 12:30
Localització
Presencial i online ( Híbrid)
Detalls
La PRL i la seva incidència en la relació laboral. Ineptitud sobrevinguda i l’obligació del examen de salut. Objectiu Durant la jornada s’abordaran aspectes
Detalls
La PRL i la seva incidència en la relació laboral. Ineptitud sobrevinguda i l’obligació del examen de salut.
Objectiu
Durant la jornada s’abordaran aspectes conflictius per a empresaris, treballadors i serveis de prevenció en aplicació de la LPRL, com són les qualificacions d’aptitud des de la perspectiva de l’adaptació del lloc de treball o l’acomiadament per ineptitud sobrevinguda i sobre la concordança o no de quant antecedeix amb el reconeixement d’incapacitats al treballador per part del INSS o Mutua.
Així mateix, es reflexionarà sobre les conseqüències de l’incompliment de les obligacions preventives per part dels treballadors, la voluntarietat o obligatorietat de l’examen de salut i les garanties laborals dels tècnics i sanitaris com a membres de la modalitat preventiva de l’empresa.
Els temes es desenvoluparan a partir del comentari de casos pràctics i sentències actualitzades.
Programa de la jornada
10:00 h |
Presentació. Sr. César Sánchez. Director Oficina Prevenció Riscos Laborals. Foment del Treball. |
10.10 h |
La PRL i la seva incidència en la relació laboral. Ineptitud sobrevinguda i obligació de l’examen de salut. Sr. Andreu Sánchez. Advocat i responsable d’Assessoria Jurídica a ASPY. Autor del blog de PRL www.aspectosjuridicosprl.com. 1-Causa objectiva d’ineptitud sobrevinguda:
|
12:10 h |
Preguntes dels assistents. |
12:30 h |
Cloenda. |
Aquesta jornada forma part dels Plans de Formació de l’àmbit de Catalunya, dirigits a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva.
Organitzador
Of. Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
10 Places disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimecres) 10:00 - 12:30
Localització
Presencial y online ( HÍbrido)
Detalls
Nous enfocaments en seguretat i salut. Objectiu La ciència i la teoria de la seguretat han evolucionat molt en els últims cent anys.
Detalls
Nous enfocaments en seguretat i salut.
Objectiu
La ciència i la teoria de la seguretat han evolucionat molt en els últims cent anys. Conèixer les teories de seguretat i els enfocaments nous que la ciència de la seguretat va estudiant, ens ajuda a, respectivament, entendre les estratègies que les organitzacions han anat adoptant en seguretat i salut i a promoure i adoptar en elles pràctiques de seguretat basades en l’evidència.
En aquesta jornada, volem fer un viatge per l’evolució de les diferents teories de la seguretat i reflexionar a partir dels casos d’èxit la implantació de alguns d’aquests enfocaments.
Aprendre i aprendre fent és la nostra inspiració, ens acompanyes?
Programa de la jornada
10:00 h |
Presentació. Sr. César Sánchez. Director Oficina Prevenció Riscos Laborals. Foment del Treball. |
10:15 h |
En seguretat i salut, d’on venim?, cap a on anem?. Sr. Ricardo Garrido. Director de projectes. I+3 consultores. |
10:45 h |
Panell d’experts per aproximar-nos a la realitat i a la pràctica dels nous enfocaments en seguretat i salut. Modera. Sra. Loly Fernández. Directora projectes Catalunya. I+3 consultores. Amb la participació de: .
|
12:00 h |
Preguntes dels assistents. |
12:30 h |
Cloenda. |
Organitzador
Of. Técnica de Prevención de Riesgos Laborales
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dijous) 9:30 - 11:00
Localització
Webinar por Zoom
Webinar per Zoom
Detalls
Detalls
Kenia es el país más desarrollado de la Comunidad de África Oriental, y su economía representa aproximadamente el 50% del PIB conjunto. Ha experimentado un crecimiento sostenido superior al 5% casi todos los años de la última década, y en 2020 el impacto de la pandemia COVID 19 únicamente redujo su PIB un 0,3%, aunque la recuperación económica iniciada en el último trimestre de 2020 llevó nuevamente al país en 2021 a cifras de crecimiento superiores al 7%.
Además, Kenia es un hub logístico y financiero, y constituye la puerta natural de entrada para las empresas extranjeras a la región. De hecho, el puerto de Mombasa es la principal entrada de mercancías en África del este y especialmente de los países sin litoral como Uganda, Sudán del Sur, Ruanda, Burundi y el este de la República Democrática del Congo.
Su población, en rápido crecimiento de 2,5% anual, es ligeramente superior a la de España, 52 millones de habitantes, y dos tercios de misma es rural. Pero grandes desigualdades sociales, y la renta per cápita es de 2.200 USD habitante y año.
Los sectores más interesantes para nuestro comercio son: bienes de equipo, equipos de generación, distribución y transmisión eléctrica, renovables, máquinas y aparatos eléctricos y mecánicos, semimanufacturas químicas, productos farmacéuticos, productos químicos, fertilizantes, herbicidas, insecticidas y materiales de construcción.
PROGRAMA
09:30 h. Bienvenida
Representante, Foment del Treball
09:40 h. Presentación país
Sra. Ana Menéndez-Abascal Fernández, Consejera Económica y Comercial, Embajada de España en Nairobi
10:00 h. Oportunidades de negocio en Kenia
Sr. Enrique Álvarez Rajoy, Analista de mercado
10:40 h. Preguntas y respuestas
11:00 h. Fin de la sesión

Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimecres) 9:00 - 11:00
Localització
Foment del Treball
Via Laietana 32 08003 Barcelona
Detalls
Detalls
La taula rodona tindrà com objectiu analitzar, de la mà d’experts, com les disrupcions provocades per la pandèmia i el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, estant afectant l’activitat productiva i industrial en els mercats exteriors.
L’encariment de matèries primeres i combustibles, la tensió i congestió en les rutes de transport internacional marítim comporta una planificació i diversificació de noves solucions logístiques que arrenca des del Brexit o el col·lapse al Canal de Suez.
Programa
09:00 h. Recepció dels assistents
09:15 h. Benvinguda
Sr. Ernest Quingles, President Comissió Internacional, Foment del Treball
09:30 h. Taula rodona
Logística i Transport Internacional: Disrupcions i Realitat vs Adaptació i Reptes
Modera: Sr. Josep Maria Martí, President Comissió Transport i Logística, Foment del Treball (p.c.)
Sr. Emili Sanz, President, ATEIA OLTRA BARCELONA
Sr. Jordi Torrent, Director Estratègia, Port de Barcelona
Sr. Carles Dalmau, Director de Solucions Internacional, Banc Sabadell
Sr. Oscar Puig, Subdirector General, AMEC
Sr/a. Representant empresa exportadora (p.c.)
10:50 h. Preguntes i respostes
11:00 h. Fi de la sessió



Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
5 Places disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dijous) 10:00 - 12:35
Localització
Presencial y online ( HÍbrido)
Detalls
Eines digitals per a empreses saludables. La salut 360º dels empleats. Objectiu Quines eines digitals tenen les organitzacions a la seva disposició per
Detalls
Eines digitals per a empreses saludables. La salut 360º dels empleats.
Objectiu
Quines eines digitals tenen les organitzacions a la seva disposició per afrontar els nous reptes de salut i benestar? Les plataformes de salut i benestar fan possible la creació d’una comunitat saludable creant una connexió entre empresa i treballador amb un alt valor: realitzar programes globals, deslocalitzats, transversals, de forma integral i personalitzada.
A més, a l’organització li permet analitzar i sistematitzar diagnòstics agregats, dur a terme un seguiment de diferents segments, tangibilitzar els impactes de les accions proposades, predir comportaments i comunicar una informació complexa en temps real, convertint-se en una eina clau per a aquelles empreses que decideixin treballar el benestar 360º.
Programa de la jornada
10:00 h |
Presentació. Sr. César Sánchez. Director Oficina Prevenció Riscos Laborals. Foment del Treball. |
10:10 h |
Eines digitals per cuidar la salut 360º dels empleats. Sra. Estel Mallorquí. Fundadora i Directora. Biwel.
|
11:40 h |
Experiències pràctiques/casos d’èxit. Experiència a Puratos.
Experiència a Amgem.
|
12:20 h |
Preguntes dels assistents. |
12:35 h |
Cloenda. |
Aquesta jornada forma part dels Plans de Formació de l’àmbit de Catalunya, dirigits a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva.
Organitzador
Of. Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dimarts) 9:30 - 11:00
Localització
Webinar por Zoom
Webinar per Zoom
Detalls
Detalls
“Vietnam fue uno de países que mejor contuvo la pandemia del COVID-19 en 2020, logrando alcanzar un crecimiento del PIB del 2,9%, uno de los más elevados del mundo. Sin embargo, dos intensas olas de contagios en 2021 provocaron una desaceleración hasta el 2,6%, obligando a modificar la estrategia de tolerancia cero contra la pandemia para pasar a una política más flexible de reapertura. En 2022 la reactivación económica será destacable por la reapertura tras la pandemia, la deslocalización de empresas manufactureras desde China (e incluso desde otros países como Tailandia), y la entrada en vigor de nuevos acuerdos comerciales como el RCEP y la consolidación del Acuerdo con la UE. Según el FMI, podría crecer por encima del 6% a medio plazo.
Vietnam dispone todavía de un gran margen para seguir creciendo a tasas elevadas, aprovechando los reducidos costes de su mano de obra, el gap tecnológico y la continuidad del proceso de reformas.
Además, el creciente consumo interno también favorece el dinamismo económico. Aunque la renta per cápita es aún modesta, la incipiente clase media está generando, cada vez más, una importante demanda de bienes de consumo y de ocio.
Vietnam es un país muy abierto al exterior gracias a su potente sector manufacturero y a la intensa inserción de su sector industrial en las cadenas de valor internacionales como plataforma de fabricación intermedia. Su tasa de apertura comercial registró en 2021 un espectacular 183%.
A las exportaciones más tradicionales (petróleo, pescado y mariscos, café y otros productos agrícolas, confección y muebles) se unen exportaciones de tecnología media cada vez más significativas debido al interés de la inversión extranjera en la implantación de factorías de electrónica en el país.
En cuanto a las importaciones, destacan los componentes electrónicos, con cerca de un tercio de las compras, seguidos de los productos textiles, con un 10%.
La apertura al exterior no impide, en todo caso, la existencia de ciertos inconvenientes, resaltados por la OMC, que ha instado recientemente al Gobierno a reducir aún más los trámites burocráticos y aumentar la transparencia de los procedimientos administrativos.
Un país como Vietnam ofrece oportunidades en todos los sectores, puesto que en las infraestructuras está todo por hacer y la clase media emergente es un terreno fértil para bienes de consumo. Pero esas oportunidades van acompañadas de barreras, irritantes comerciales que no todas las empresas tienen la capacidad financiera o la paciencia de soportar. Las empresas que decidan poner rumbo a Vietnam deben tener muy bien investigado el mercado y conocer dónde se esconden los escollos que amenazan su entrada, pero de salvarlos se encuentran ante un mercado con grandes oportunidades.”
PROGRAMA
09:30 h. Bienvenida
Representante, Foment del Treball
09:40 h. Presentación país
Sr. D. Néstor Santos Franco, Consejero Económico y Comercial, Embajada de España en Vietnam
10:00 h. Oportunidades de negocio en Vietnam
Sr. xx, Analista de mercado
10:40 h. Preguntas y respuestas
11:00 h. Fin de la sesión

Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
ObertPlaces disponibles
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
(Dilluns) 12:30 - 15:00
Detalls
Ara més que mai,
Detalls
Ara més que mai, Empresa
Dia de l’Empresa, Medalles d’Honor i XV Premis Carles Ferrer Salat
Des de Foment del Treball Nacional ens plau convidar-lo a la celebració del Dia de l’Empresa el pròxim 27 de juny. La jornada, declarada oficialment per la Generalitat de Catalunya, és un reconeixement a les empreses i empresaris del país.
En aquesta data, Foment del Treball Nacional celebrarà el seu acte anual de referència a la seva seu. La commemoració del Dia de l’Empresa integrarà el lliurament de les Medalles d’Honor i els XV Premis Carles Ferrer Salat en un còctel institucional, acte que congrega anualment els agents principals del món empresarial i sociopolític de Catalunya.
Aquest acte serà també la cloenda de les activitats que Foment del Treball ha celebrat amb motiu del seu 250è aniversari.
Acte d’entrega i còctel institucional.
Per motius de logística necessitem que confirmi la seva voluntat d’assistència abans del proper 20 de maig.
Dilluns, 27 de juny de 2022, a partir de les 12h*.
Consultes: 93 484 12 55 (de 9 a 14 h. i de 15 a 18 h.)
*Obertura de portes: 12 h. Inici de l’acte: 12:30 h.
Patrocinadors 250è aniversari: | Patrocinadors Premis Carles Ferrer Salat |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
El GTI-4 (Grup de Treball d’Infraestructures) treballa per suggerir i demanar solucions a la insuficiència d’infraestructures de l’àrea urbana de Barcelona. Aquest grup d’experts, creat l’any 1999, está integrat per la Cambra de Comerç de Barcelona, el Cercle d’Economia, el RACC i Foment del Treball.
Els accessos al Port de Barcelona o la gestió de l’Aeroport d’El Prat són dos dels punts clau sobre els quals ha girat l’acció del GTI-4 en els darrers anys.
El GTI-4 eleva els seus informes, suggeriments i recomanacions a les administracions i als responsables públics competents.
Vídeos de la Nit de les Infraestructures
EL NOSTRE EQUIP

ANNA CORNADÓ
Presidenta

SALVADOR GUILLERMO
Secretari Tècnic

KARINA AZAR
Tècnica

MARICEL DEMESTRES
Suport Administratiu
