- Foment del Treball s’afegeix a diverses entitats econòmiques i socials per assenyalar les conseqüències de la fusió en àmbits com la concentració empresarial, l’accés a crèdit i la retenció de talent al sector financer
- Les entitats organitzen una campanya de comunicació per fer una crida a les empreses i la ciutadania a participar a la consulta pública sobre l’OPA impulsada pel govern espanyol
Diverses entitats del teixit econòmic i empresarial català han fet arribar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els arguments d’interès general i economicoempresarials davant l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell, després del dictamen positiu emès per la CNMC. Foment del Treball s’afegeix a l’enviament d’aquesta missiva. Al document, les entitats afirmen que, més enllà de les consideracions tècniques, existeixen també raons d’interès general que justificarien no seguir amb la fusió entre les dues entitats bancàries.
En concret, la carta està signada, a més de per Foment del Treball, per les Cambres de Comerç de Barcelona, Girona, Sabadell, Lleida, Tarragona, Manresa, Palamós, Reus, Sant Feliu de Guíxols, Tàrrega, Terrassa, Tortosa i Valls; Barcelona Global, Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, FemCat, Fira de Barcelona, Pimec, i el RACC.
Les organitzacions signants esgrimeixen cinc arguments que consideren suficients per considerar que la fusió entre el BBVA i el Sabadell seria perjudicial per a l’interès general d’Espanya: evitar una excessiva concentració de poder empresarial i financer; preservar un canal de crèdit i serveis financers especialitzats en empreses i projectes de menor dimensió; prevenir la pèrdua d’ocupació i d’oficines bancàries, amb el consegüent augment del risc d’exclusió financera; promoure l’atracció i retenció de talent financer en els diferents territoris i, finalment, garantir la cohesió social i territorial, base d’una economia oberta i diversa en una societat plural.
Un moviment que posa en risc l’equilibri territorial i la cohesió social
El document explica que la fusió comportaria una excessiva centralització del poder econòmic en un sector estratègic com és el financer al centre peninsular, amb conseqüències negatives per a l’equilibri territorial i l’accés al finançament en altres regions. En aquest sentit, defensa que Espanya necessita també bancs de proximitat, especialment per als projectes de menor dimensió, que trobin el seu avantatge competitiu en el coneixement profund del teixit empresarial i social.
Així mateix, la carta precisa que no es tracta d’una qüestió de competència en un mercat generalista sinó una qüestió d’interès general ja que es calcula una pèrdua estimada d’entre 54.000 i 70.000 milions d’euros en crèdit disponible per a les pimes. Les entitats subratllen la necessitat de preservar la individualitat del Banc Sabadell i el seu paper singular com a entitat arrelada a la cultura industrial catalana, així com la seva especialització en el segment empresarial. L’eliminació d’aquest operador com a entitat autònoma seria difícilment reemplaçable per altres operadors, per les seves pròpies característiques, i per la seva importància quantitativa.
Les entitats posen de manifest que una eventual integració del Banc Sabadell en el BBVA tindria implicacions estructurals rellevants per a l’ecosistema financer català, extensibles a altres comunitats on aquest banc té també una especial implantació. En concret, apunten que la desaparició del Banc Sabadell com a entitat autònoma afebliria l’ecosistema de talent i innovació en territoris com Catalunya, perjudicant les connexions entre universitats, escoles de negocis i el sector financer.
Els signants defensen un model de país divers, obert i plural i amb centres de decisió repartits territorialment, i recorden que una major concentració de poder econòmic, financer i empresarial en un sol punt geogràfic pot desvirtuar la cohesió social i territorial que demanden la societat i l’economia espanyoles. Un Banc Sabadell autònom o aliat amb altres entitats amb seu en altres punts del territori espanyol podria garantir aquest equilibri social i territorial que es necessita.
Les organitzacions demanen al president del Govern que, en exercici de les seves competències, vetlli per la preservació d’un model bancari més pròxim, competitiu i arrelat al territori i prengui una decisió determinant per a la trajectòria consolidada d’un gran projecte empresarial que també és representatiu d’un projecte de país.
Crida a participar a la consulta pública sobre l’OPA
Les entitats signants de la carta han llançat una campanya per instar les empreses i la ciutadania a participar a la consulta pública del govern espanyol per recollir opinions sobre l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell. Les organitzacions valoren positivament la iniciativa de l’executiu espanyol d’iniciar aquesta consulta i consideren que és una bona oportunitat per reflectir l’opinió pública davant d’una operació de gran transcendència per a l’economia i fan una crida a les empreses i la societat perquè participin a la consulta, que tancarà el 16 de maig.
Comments are closed.