Menu

Catàleg d’infraestructures bàsiques pendents d’executar a Catalunya CAT-100

Foment constata, un any més, que la inversió pública a Catalunya ha estat extraordinàriament baixa, cosa que limita la inversió empresarial, doncs la inversió pública actua de complement i catalitzador de la privada; perjudica la competitivitat de l’economia catalana i la qualitat de vida dels seus ciutadans; fa perdre oportunitats de crear llocs de treball, riquesa i benestar.

El pes de la inversió pública el 2019 respecte el PIB va ser a Espanya de 2,0%, el tercer més baix després del 2016 i 2017, i un dels més baixos de la Unió Europea (mitjana 3,0%).

Aquesta disminució de la inversió pública a Espanya en un moment d’expansió econòmica es deu a que la reducció del dèficit s’ha realitzat en detriment d’aquesta. Així, el pes de la inversió pública en el total de la despesa pública va passat del 12% el 2007 a menys de la meitat, el 5%, el 2019. Això ha ocasionat que els pressupostos d’infraestructures i equipaments estiguin en mínims històrics.

A diferència d’anys anterior, la Comissió Europea admet més dèficit pressupostari si la inversió s’efectua en àmbits prioritaris, com ara, construcció/rehabilitació d’habitatges, energies renovables o infraestructures en ferrocarrils.

X
X