- Els equips de treball de les empreses i organitzacions congregades a Barcelona reclamen la construcció de 220.000 habitatges anuals per pal·liar la crisi habitacional als quatre territoris
- La ‘Cumbre Empresarial’ va començar dimecres amb una recepció institucional al Palau de la Generalitat, encapçalada pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper
Foment del Treball, CAEB, CEV i CEOE Aragón (organitzacions empresarials de Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana i Aragó) —que representen un 32% de la població i un 34% del PIB espanyol— han llançat aquest dijous un ambiciós Decàleg per a la Competitivitat, en el marc de la ‘Cumbre Empresarial’ 2025. Aquesta fulla de ruta conjunta reuneix deu grans prioritats econòmiques per reimpulsar el creixement, la inversió i la projecció internacional de l’eix mediterrani i del conjunt d’Espanya.
.
Aquestes quatre comunitats sumen més de 47.500 milions d’euros anuals en intercanvis comercials i conformen un corredor logístic, industrial i turístic estratègic al sud d’Europa. En aquest sentit s’ha considerat adequat intensificar aquestes relacions, cercant un objectiu relativament ambiciós però realista, d’assolir l’any 2030 una xifra de 60.000 milions d’euros.
.
Les patronals signants —Foment del Treball, CAEB, CEV i CEOE Aragón— destaquen que el nou context econòmic i geopolític requereix reformes estructurals coordinades que situïn les empreses al centre de la política econòmica.
.
Una de les problemàtiques socials més importants és la crisi habitacional que viu el país. Les organitzacions empresarials han assenyalat que als seus quatre territoris es necessiten almenys 220.000 habitatges nous anuals per equilibrar el mercat, evitant un dèficit que podria superar els 3 milions d’habitatges l’any 2039. Cal recordar que el 2024 es van iniciar 136.187 habitatges, per la qual cosa hi ha un dèficit de 80.000-100.000 habitatges que anualment s’ha de corregir.
.
S’han tractat més qüestions a les quatre taules de treball relacionades amb la innovació, la fiscalitat, el desenvolupament tecnològic, la mobilitat, la sostenibilitat, l’aplicació dels informes Letta i Draghi, la burocràcia, la captació de força de treball formada, entre altres reptes. Com a portaveus d’aquestes taules, han intervingut en el plenari Benito Tesier, president de CAAR, a la taula de mobilitat; Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, a la d’innovació; Federico Fuster, president d’HOSBEC, a la de turisme; i Óscar Carreras, president de l’Associació de Promotors de les Illes Balears, a la d’habitatge.
.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha avançat que “les quatre organitzacions ens hem compromès a arribar als 60.000 milions d’euros en intercanvis comercials de cara a 2030”. En la revisió que ha fet del decàleg acordat, el líder català ha insistit en el rebuig a la reducció de jornada laboral per llei, en pressionar per eliminar certa burocràcia, i millorar l’eficàcia de l’administració amb processos de simplificació. Així mateix, ha apuntat que cal convèncer el Govern per frenar impostos confiscatoris, com l’impost de Patrimoni, que frenen la competitivitat, així com denunciar la manca d’inversió pública que pateixen els quatre territoris i assenyalar que és necessari l’allargament de la vida útil de les centrals nuclears fins a disposar d’alternatives suficients per garantir el subministrament i l’estabilitat del sistema elèctric.
.
La presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha exposat que “a les Balears, el decàleg presentat avui ens permetrà avançar en el necessari equilibri entre el progrés econòmic i el benestar ciutadà. És imprescindible, sense més demora, el gir cap a un model basat en el valor i la sostenibilitat”.
.
Per la seva banda, el president de la CEV, Salvador Navarro, ha reivindicat la cohesió territorial com un valor essencial, però ha advertit que cohesionar no és només parlar de quilòmetres de vies, de carreteres, o d’aigua. “Cohesionar és també parlar d’equitat, d’oportunitats i de futur, i per poder-ho fer la Comunitat necessita la complicitat de tots els territoris per reclamar un canvi de model de finançament autonòmic, que més que singular sigui just, transparent i equitatiu”, ha assegurat el president de la CEV.
.
Miguel Marzo, president de CEOE Aragón, ha afirmat que “defensar les nostres empreses és defensar la nostra societat, ja que les nostres empreses són el motor econòmic de l’Estat del Benestar. En la cooperació entre Catalunya, Balears, la Comunitat Valenciana i Aragó, tenim un passat, un present i sobretot la possibilitat de construir un futur compartit, que pot suposar un impacte de 60 mil milions d’euros en la relació comercial de les quatre comunitats en els pròxims anys”.
.
.
Deu prioritats compartides que reflecteix el Decàleg
.
-
-
- Diàleg social i seguretat jurídica. Les organitzacions defensen la negociació col·lectiva davant d’imposicions normatives unilaterals, especialment en qüestions com la jornada laboral. Rebutgen la inseguretat jurídica provocada per canvis legislatius imprevistos que frenen inversions i ocupació.
- Millor regulació i menys burocràcia. Es reclama una simplificació administrativa efectiva i una major traçabilitat en els processos per alliberar recursos, especialment a les pimes.
- Repte demogràfic. Amb una taxa de natalitat baixa i una població envellida, es plantegen mesures de conciliació, integració d’immigració qualificada i inversions en serveis en zones despoblades.
- Fiscalitat competitiva. Les patronals denuncien la consolidació d’impostos temporals i anacrònics, i reclamen una homologació del sistema fiscal amb els principals països europeus.
- Infraestructures estratègiques. Es sol·licita prioritat per a obres com el Corredor Mediterrani, la Travessia Central del Pirineu o l’ampliació de l’aeroport del Prat, pel seu alt retorn econòmic i cohesió territorial.
- Energia i sostenibilitat. Accelerar la transició energètica cap a models no emissors i promoure l’economia circular són claus per a una competitivitat sostenible.
- Innovació i digitalització. Proposen duplicar les startups deeptech, atraure més inversió tecnològica, reforçar la formació en IA i ciberseguretat, i establir un Consell Mediterrani d’Innovació.
- Habitatge assequible. Es planteja un gran pacte d’Estat que combini mobilització de sòl públic, IVA reduït per a joves i seguretat jurídica per a la inversió privada.
- Turisme sostenible i regulat. El sector turístic, motor econòmic d’aquestes regions, s’ha d’afrontar des d’una triple perspectiva: més ocupabilitat, lluita contra l’oferta il·legal i una governança basada en dades.
- Mobilitat sostenible i intermodal. Es defensa reforçar infraestructures ferroviàries, energètiques i aeroportuàries, i donar suport a la transformació tecnològica de l’automoció des de la neutralitat tecnològica.
-
.
La ‘Cumbre Empresarial’ va començar dimecres amb una recepció institucional al Palau de la Generalitat, encapçalada pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. El president va qualificar la ‘cumbre’ com una “magnífica iniciativa” sorgida de l’àmbit empresarial i va afirmar que Catalunya vol “generar prosperitat, compartir-la, fer-ho amb esperit de cooperació, i sense anar contra ningú”. Per la seva banda, el conseller va subratllar la necessitat de construir “una mirada llarga i àmplia” entre territoris, que permeti trobar sinergies, vies de cooperació i debats compartits.
.
Comments are closed.