- La consellera de Salut ha participat en la jornada ‘Reptes de la sanitat catalana a la legislatura actual’, organitzada per Foment del Treball i Boehringer Ingelheim
- Montse Tomillero: “Junts podem fer canvis reals per millorar la vida de les persones”
- Roser Fernández: “Per Foment el de la Salut és un sector que aporta valor afegit i un sector estratègic”
La consellera de Salut, Olga Pané Mena, ha participat aquest matí en la jornada titulada ‘Reptes de la sanitat catalana a la legislatura actual’, que estava organitzada per Foment del Treball i Boehringer Ingelheim, on ha exposat les principals línies de treball del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
“És un autèntic encert que Foment consideri el sector sanitari un sector estratègic perquè ho és des del punt de vista de la preservació de l’economia, de la salut i de la cohesió social. Se m’acudeixen pocs altres àmbits en el sector productiu i de serveis que tinguin un impacte més gran en la nostra societat”, ha subratllat la consellera Pané.
La consellera Pané ha fet especial èmfasi en l’absentisme laboral a Catalunya per causa d’incapacitat temporal (IT) i ha donat algunes dades: “Som els segons d’Espanya després de Navarra. Per cada 1.000 assegurats, 47 estan de baixa, 15 punts per sobre de Madrid i 6 del País Basc. Cada assegurat està de baixa 12 dies de mitjana. Ens costa l’1% del PIB. Per tant, hem d’anar més enllà en els programes d’incapacitat temporal. És un tema que preocupa a les empreses i que genera un problema de competitivitat important”.
Pané ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “els sistemes de salut com el nostre afronten uns reptes que requereixen recursos però també reformes i aquestes s’han de fer des del consens, encara que per a alguns suposin males notícies. Seria imperdonable que no féssim les reformes perquè hem de deixar el sistema de salut endreçat de cara a les generacions futures”.
Per la seva banda, la Cap de Public and Government Affairs de Boehringer Ingelheim, Montse Tomillero, ha manifestat el compromís d’aquesta companyia en “impulsar el valor estratègic del sector salut a Catalunya, com a motor de desenvolupament econòmic i social”. En aquest sentit, Tomillero ha exposat que l‘ecosistema de salut i innovació suposa el 7% del PIB català, que el sector sanitari ocupa directament a 280.000 persones, posicionant Catalunya com a segona regió econòmica europea en aquest sector i que “un 60% de les exportacions espanyoles de medicaments als Estats Units que provenen de casa nostra”. La responsable de Boehringer Ingelheim ha assenyalat que “fa més de 70 anys que estem compromesos amb Catalunya i volem contribuir al desenvolupament econòmic però també social: junts podem fer canvis reals per millorar la vida de les persones”.
La presidenta de la Comissió d’Atenció a les Persones, Salut i Social de Foment del Treball, Roser Fernández, ha manifestat que “per Foment el sector Salut és un sector estratègic de país que té cura del seu principal actiu, les persones, i que genera progrés econòmic, cohesió social i equlibri territorial”. La també directora general de Unió Catalana d’Hospitals (La Unió) ha manifestat que “Foment s’ho creu fermament i ho ha incorporat al seu relat i acció promovent l’estudi del CTESC, que així ho avala, i fer present el sector Salut al Pacte Nacional de la Indústria i a la Taula de Diàleg Social”. Fernández ha reblat que “el model sanitari català ben governat i gestionat està preparat per respondre als reptes que tenim des de la col·laboració pública, social i empresarial”.
La jornada ha servit per analitzar i debatre en diferents taules els principals desafiaments que afronta el sistema de salut de Catalunya en el context polític, sanitari i social actual. Ha comptat amb la participació d’experts en salut pública, gestors sanitaris i representants polítics, que han explorat perspectives i propostes per millorar l’eficiència, l’accessibilitat i la qualitat dels serveis de salut.
La jornada ha reunit representants institucionals, directius d’hospitals i especialistes per analitzar els principals desafiaments del sistema de salut actual, des d’una perspectiva digital, innovadora i sostenible.
La sessió s’ha estructurat en tres taules rodones temàtiques. En la primera, dedicada als reptes en polítiques de salut, han intervingut Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut; Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social; i Ignasi Riera, vicepresident de la Societat Catalana de Gestió Sanitària i gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia.
La segona taula ha abordat els reptes en recerca i innovació, amb les aportacions de Robert Fabregat, director general de Biocat; Antoni Plasència, director general de Recerca i Innovació en Salut; Josep M. Guiu, director de l’Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya i president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica; i Joan Comella, director d’Investigació, Innovació i Aprenentatge de l’Hospital Sant Joan de Déu.
Finalment, la tercera taula ha posat el focus en els reptes de gestió de professionals, sostenibilitat econòmica i mediambiental, amb la participació de María José Abadías, directora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Antonieta Torres Altisent, directora de l’Àrea Econòmica i d’Inversions del CatSalut; i Jordi Nicolás, vicepresident de la SEFH i director de Farmàcia de l’Hospital Mútua de Terrassa.
La jornada ha finalitzat amb la intervenció de Alfredo Garcia, director del CatSalut, qui ha ofert la cloenda institucional de l’acte.
Comments are closed.