El projecte Casa a Serra d’Ordal de Slow Studio guanya el Premi Millor Habitatge Bioconstruït dels Premis de la Bioconstrucció de Catalunya 2025. Avià ha acollit el lliurament de la segona edició dels premis en el marc de la cinquena edició de Firhàbitat.
Enguany, s’han rebut 14 projectes: 11 candidatures en la categoria d’Habitatge Bioconstruït i 3 candidatures en la categoria d’Espai o Equipament Públic Bioconstruït. De la categoria de Qualitat Ambiental amb criteris de Bioconstrucció no s’ha rebut cap projecte al certamen.
Durant l’acte es van lliurar també les dues mencions d’enguany, que han distingit a Projecte Greta i al projecte de recerca La Canya comuna de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) i Voltes Cooperativa d’Arquitectura .
En la categoria Millor Espai o Equipament Públic Bioconstruït, amb una dotació econòmica de 1.500 euros, el guanyador ha estat el projecte Ecospai de Pepe Milà i Ricomà de Mont-roig del Camp.
Durant l’acte, també es van presentar els tres finalistes de la categoria Millor Habitatge Bioconstruït, amb una dotació econòmica de 2.500 euros. Després de conèixer els projectes Casa al Pradet, de Clara Crous Fort i Carles Torracabota Bosch; Casa a Serra d’Ordal de Slow Studio i 30+8 habitatges socials al carrer Josep Togore de Vivas Arquitectos, es va proclamar guanyador el projecte de Slow Studio.
A més, el jurat va distingir amb un accèssit el projecte rehabilitació de la masia de Salats de Petra Jebens.
Iniciativa compartida
Els premis són promoguts per Firhàbitat, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i la Intercol·legial Tècnica formada per la demarcació a les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de la Catalunya Central, els Enginyers Industrials de les Comarques Centrals, i amb la col·laboració del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya.
El certamen ha aconseguit despertar interès dels professionals de l’arquitectura i la construcció i té com a objectius promoure la innovació, reconèixer la sostenibilitat, incentivar les millors pràctiques, crear consciència sobre la importància de la bioconstrucció, crear comunitat, impulsar l’economia verda i avançar cap a la descarbonització i facilitar la recerca i el desenvolupament al sector de la bioconstrucció.
El jurat ha valorat les propostes basades en la innovació de materials, en l’eficàcia i l’enginy de les solucions constructives, que incorporin ambients saludables, que minimitzin l’impacte ambiental a través de la gestió de residus, que estiguin integrades amb l’entorn, que siguin accessibles, flexibles i que tinguin un disseny arquitectònic funcional i atractiu a la vegada, entre altres qüestions.
Comments are closed.