- Sense el sector privat, el sector públic difícilment podrà donar resposta als enormes reptes que ha d’afrontar
- Carlos Losada ha apuntat la ingerència política com la principal llosa del país
- Karina Gibert ha posat de manifest la tensió entre la innovació i la regulació
En la tercera jornada del cicle “Bons Llocs de Treball. Democràcia, creixement i benestar en el Segle XXI”, organitzada pel Think Tank de Foment del Treball, l’Institut d’Estudis Estratègics (IEE), experts han analitzat el rol clau que les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial (IA) juguen en la transformació de l’administració pública, amb un focus especial en com aquesta evolució pot impulsar la creació de llocs de treball de qualitat i millorar els serveis oferts a la ciutadania.
“Les tecnologies digitals i la IA no són només eines per a la innovació econòmica, sinó també palanques essencials per a la modernització de l’administració pública”, ha afirmat Felip Puig, moderador de la jornada i membre de l’IEE. “Cal fer un esforç perquè la transformació digital ens porti també a aconseguir una veritable reorganització i adaptació del paper de la funció pública en el nostre entorn econòmic i social”.
Carlos Losada, professor de Direcció General i Estratègia d’ESADE i exsecretari General d’Administració i Funció Pública, ha exposat la dada d’un estudi en què s’apuntava que dels tres milions de treballadors públics més d’un milió es jubilaran en els 10 propers anys. Això suposa una oportunitat per donar resposta a l’extraordinari repte de reorientar el sistema públic, “si es fa bé i no es reprodueix el que ja tenim”, expressava.
Losada ha posat de manifest la feblesa estructural del sector públic, perquè al davant “tens els teòrics representants dels ciutadans que tenen molts problemes per tornar a ser elegits”. La ingerència política per desgràcia és la principal llosa del país, assegura el professor. “Malgrat el que es digui tenim massa llocs de treball en l’administració pública que són directament influenciats per decisió política i això simplement no és bo, s’ha demostrat al llarg de la història i es continua demostrant. Hauríem de reduir la colonització política de l’administració pública”.
“La percepció que tenim com a ciutadans és que l’administració està col·lapsada tota l’estona, però a part d’això hi ha una feblesa estructural que no té a veure amb quantes persones tens treballant”. De fet, en aquest aspecte, Losada considera que la implementació d’aquestes transformacions digitals permetrien detectar i analitzar on s’encallen els processos, reformar la manera de treballar de manera que tothom estigui situat, i avançar cap a llocs de treball més polivalents.
Per la seva part, Karina Gibert, degana del Col·legi d’Enginyers Informàtics de Catalunya i directora del Centre d’Investigació d’IA de la UPC, ha destacat el repte ètic que es desprèn amb l’aplicació d’aquestes tecnologies, en com trobar la línia vermella que hi ha entre oferir una acció proactiva d’acompanyament al ciutadà sense establir un sistema basat en la supervisió i la vigilància, com el que tenen a la Xina. “La IA per poder fer aquesta recomanació necessita veure tota la teva informació. Si tu no vols que la IA et supervisi, no podràs comptar amb un servei públic tant proactiu”.
Gibert ha ressaltat que a Catalunya estem alineats amb els valors europeus, i que comptem amb un paper pioner, però ha matisat que “tenim una tensió entre la innovació i la regulació. Però al final la regulació necessita satisfer un sistema de garanties que necessàriament és lent i, mentre la IA va fent innovació, va passant pantalles, i ara apareix el xat GPT”. En aquest sentit, la degana ha exposat el cas de la Llei d’Intel·ligència Artificial de la Unió Europea, que porta més de cinc anys tramitant-se i encara no està aprovada, i no contempla de moment cap qüestió relacionada amb el xat GPT.
Tots dos han coincidit que, sense el sector privat, el sector públic difícilment podrà donar resposta als enormes reptes que ha d’afrontar, i que la tecnificació i la digitalització serà cabdal en la definició dels llocs de treball.
Comments are closed.