- Representants de Barcelona Activa, ACCIÓ i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona comparteixen experiències i resultats sobre l’impacte de les polítiques públiques en el teixit empresarial i l’ocupació
- La sessió ha destacat la importància de la col·laboració públicoprivada i del disseny de polítiques amb retorn mesurable per millorar la competitivitat empresarial i la generació d’ocupació de qualitat
- Aquest cicle compte amb el suport de Agbar, Banco Santander, Naturgy, Cellnex, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona
El Think Tank de Foment del Treball, a través del seu Institut d’Estudis Estratègics, ha celebrat una nova jornada sota el títol “Creixement Empresarial i Bons Llocs de Treball: Les agències públiques de promoció econòmica”, amb la participació dels màxims responsables de tres de les principals institucions públiques de promoció econòmica a Catalunya: Barcelona Activa, ACCIÓ i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
La sessió ha posat en relleu la importància de la col·laboració públicoprivada i del disseny de polítiques amb retorn mesurable, orientades tant a la millora de la competitivitat empresarial com a la generació d’ocupació de qualitat.
Inserció laboral i impacte econòmic
El director general de Barcelona Activa, Lorenzo Di Pietro, ha destacat l’impacte de les polítiques actives d’ocupació que impulsa l’agència: “El 2024 hem format més de 20.700 persones en reskilling, de les quals unes 15.000 han trobat feina als sis mesos. És un retorn directe a la societat: persones que estaven a l’atur passen a contribuir activament a través de la cotització a la Seguretat Social i l’IRPF”. Di Pietro ha subratllat que gairebé la meitat d’aquestes insercions són amb contracte indefinit i que Barcelona Activa hi destina una inversió anual d’uns 40 milions d’euros.
Catalunya, pol d’atracció d’inversió estrangera
Per la seva banda, Joan Romero, director executiu d’ACCIÓ, ha assenyalat que Catalunya lidera l’atracció d’inversió estrangera a nivell europeu: “Tenim 9.600 multinacionals, amb 160 hubs digitals globals establerts a Barcelona. El 2023 vam atraure més de 1.000 milions d’euros d’inversió, amb un retorn de 27,5 euros per cada euro públic invertit en captació”. Romero ha defensat la rellevància estratègica de les oficines exteriors de la Generalitat, que generen 25 euros d’exportació i 50 euros d’inversió estrangera per cada euro invertit.
Transformació industrial amb visió global
Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha exposat l’aposta decidida de l’entitat per la indústria 4.0 com a eix del seu pla estratègic: “Som un actor industrial rellevant a escala global. Apostem per transformar els polígons logístics en espais d’innovació, orientats a la indústria i la distribució d’última milla, amb projectes com el DFactory, que representa la nostra joia de la corona”.
Visió empresarial i responsabilitat compartida
La jornada ha estat introduïda i moderada per Felip Puig, membre de la Junta Directiva de l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball. Puig ha remarcat el caràcter pioner del Think Tank a l’hora d’impulsar una reflexió empresarial sobre la necessitat d’augmentar la qualitat de l’ocupació: “Fa tres anys vam tenir la gosadia de parlar de bons llocs de treball des del món empresarial. Avui posem el focus en com les agències públiques poden ser aliades clau per avançar en aquesta direcció”.
El debat ha servit per compartir bones pràctiques i reptes en un context global cada vegada més complex, on les sinergies entre institucions públiques i teixit productiu són essencials per garantir el progrés econòmic i social.
Cicle de debats: ‘Creixement Empresarial i Bons Llocs de Treball’
Amb el cicle de debats ‘Creixement Empresarial i Bons Llocs de Treball’ el Think Tank de Foment pretén analitzar amb experts com es pot assolir una ocupació que sigui una garantia de vida digna, amb la creença que el treball decent a l’abast de tots és el primer element legitimador del bon capitalisme i la base indispensable de la democràcia parlamentària.
Sota la premissa que la pandèmia, la guerra d’Ucraïna o les debilitats evidents de la globalització poden marcar l’inici d’una nova època amb nous reptes per afrontar, el Think Tank de Foment del Treball veu més essencial que mai crear espais de reflexió, perquè les societats avancen quan hi ha gent que pensa i genera debat.
Aquest cicle compta amb el suport d’Agbar, Banco Santander, Naturgy, Cellnex, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Comments are closed.