- La patronal catalana presenta un manifest amb un decàleg en defensa de la productivitat i del diàleg social i fa una crida a recuperar el consens
- Josep Sánchez Llibre: “Vull agrair que formacions polítiques com PP, Vox i Junts hagin presentat una esmena a la totalitat contra aquesta proposta i que la mantinguin malgrat les pressions”
Foment del Treball ha presentat avui públicament el manifest «Per la productivitat, pel diàleg social», un posicionament ferm en contra de la proposta de la vicepresidenta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz, per tal de reduir la jornada laboral per llei, al marge de la negociació col·lectiva. Amb aquest manifest, Foment alerta sobre els riscos econòmics i socials d’aquesta mesura i proposa un decàleg per defensar la concertació i la sostenibilitat del sistema productiu.
.
Durant la presentació, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat la iniciativa del Ministeri de Treball com “l’error econòmic més greu en 46 anys de democràcia si arribés a tirar endavant” i ha denunciat que una reducció per llei i unilateral de la jornada laboral suposaria un increment del 7% en els costos laborals i un impacte estimat de 23.000 milions d’euros per a les empreses espanyoles.
.
Foment ha estat en contra d’aquesta mesura -que encara s’ha de votar al Congrés dels Diputats- des de la seva gènesi i demana que les forces polítiques i socials mostrin també la seva disconformitat. Per aquest motiu, el president Sánchez Llibre ha manifestat el seu “agraïment amb formacions polítiques com PP, Vox i Junts hagin presentat una esmena a la totalitat contra aquesta proposta i que la mantinguin malgrat les pressions”.
.
Foment aposta per avançar cap a models laborals més equilibrats i sostenibles, però mitjançant el diàleg social i la negociació col·lectiva, no per imposició legislativa. En aquest sentit, es recorda que prop del 30% dels convenis col·lectius signats a Catalunya ja estableixen jornades per sota de les 37,5 hores, un indicador que la reducció pactada és possible i està en marxa. A Europa, només Bèlgica i França tenen límits legals inferiors a les 40 hores. A Alemanya, Dinamarca o Irlanda arriben fins a les 48 hores.
.
A més, el manifest presentat avui posa en relleu altres grans reptes per a la competitivitat, com l’absentisme laboral (que representa un 3,1% del PIB), el cost energètic, la fiscalitat asfixiant, la lentitud administrativa i les deficiències en infraestructures com el Corredor Mediterrani.
.
Amb el manifest, Foment presenta també un decàleg que resumeix les principals raons per preservar la concertació i rebutjar mesures unilaterals:
.
- Preservar el diàleg social com a pilar democràtic.
- Dir no a les imposicions i sí a la concertació.
- Evitar propostes desconnectades de la realitat empresarial.
- Defensar la flexibilitat per créixer, no la rigidesa que frena.
- Fer front al veritable repte: la baixa productivitat.
- Alertar sobre els costos que comprometen la viabilitat empresarial.
- Visibilitzar l’impacte negatiu sobre sectors essencials i col·lectius vulnerables.
- Recordar que Europa va en una altra direcció.
- Refermar el compromís amb el diàleg i la concertació.
- Fer una crida a la unitat per evitar mesures que perjudiquin ocupació i economia.
.
Comments are closed.