Noves investigacions destaquen com les llançadores basades en pèptids, el nucli de la plataforma tecnològica de Gate2Brain, estan preparats per a revolucionar l’administració de fàrmacs a través de la barrera hematoencefàlica. Això és especialment rellevant per a teràpies basades en anticossos que, tot i el seu potencial, sovint es veuen limitades per la seva baixa accessibilitat al cervell.
Dos articles d’avantguarda, publicats a Molecular Pharmaceutics, han posat el focus i validat de manera contundent la versatilitat de la plataforma tecnològica de Gate2Brain, un sistema capaç de transportar una àmplia varietat d’agents terapèutics a través de la barrera hematoencefàlica (BHE). Aquests descobriments demostren que, tant en l’administració d’anticossos monoclonals com en altres modalitats terapèutiques, els innovadors pèptids transportadors cerebrals, peça clau de la plataforma Gate2Brain, poden superar un dels majors reptes de la medicina moderna.
Principals Descobriments de la Investigació
1. Millora en el Transport a través de la BHE i Teràpia Dirigida:
L’estudi titulat “A Site-Specific MiniAp4–Trastuzumab Conjugate Prevents Brain Metastasis”, realitzat per Mariam Masmudi-Martín, María Perea, Manuel Valiente, Ernest Giralt, Macarena Sánchez Navarro and Benjamí Oller-Salvia, amb la participació de Meritxell Teixidó, CEO i CSO de Gate2Brain (Spin-off de l’IRB Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu), demostra que la conjugació de MiniAp-4, un pèptid transportador resistent a proteases, amb trastuzumab millora de manera significativa el seu transport a través de la barrera hematoencefàlica (BHE). Aquest innovador conjugat d’anticòs i transportador redueix notablement tant el nombre com la mida de les metàstasis, incloses les de gran mida amb rellevància clínica. Aquest descobriment obre el camí per a l’ús terapèutic d’anticossos i conjugats anticòs- fàrmac en malalties del sistema nerviós central, superant la limitació que representa la BHE.
2. Plataforma Versàtil per a l’Administració de Fàrmacs:
L’article “New Trends in Brain Shuttle Peptides”, elaborat per Roger Prades, Meritxell Teixidó i Benjamí Oller-Salvia, destaca la capacitat d’adaptació dels pèptids llançadora per facilitar el pas d’una àmplia varietat de teràpies, des de petites molècules fins a proteïnes i nanopartícules. Aquest treball detalla com els avenços recents en l’enginyeria de pèptids han millorat el procés de transcitosi mediada per transport, validant així el rendiment elevat de la plataforma Gate2Brain.
3. Potencial per a Aplicacions Més Àmplies:
Ambdós estudis ressalten l’impacte transformador dels pèptids llançadora en l’administració de fàrmacs dirigits al cervell. Els descobriments obren noves vies per al tractament de malalties del sistema nerviós central, incloses les metàstasis cerebrals, el glioblastoma, l’Alzheimer i altres trastorns neurodegeneratius, reforçant encara més l’enfocament de Gate2Brain per aconseguir millors tractaments en millorar el transport de fàrmacs al lloc d’acció. Ens trobem davant de la pròxima generació d’eines per travessar la BHE i administrar tota mena de fàrmacs i teràpies avançades de manera eficaç al cervell.
Avançant en l’Administració de Fàrmacs a través de la BHE amb la Tecnologia de Gate2Brain
El primer estudi aporta proves contundents que la incorporació de llançadores peptídiques permet l’administració dirigida de biomolècules de gran mida al cervell. El conjugat MiniAp-4–trastuzumab no només manté la seva eficàcia terapèutica, sinó que també millora significativament la seva penetració al cervell, demostrant un efecte protector contra les metàstasis cerebrals en models preclínics. Aquests resultats validen la plataforma tecnològica de Gate2Brain i suggereixen que MiniAp-4 podria jugar un paper clau en la millora de l’administració de fàrmacs per a protegir el cervell davant una metástasis.
El segon estudi ofereix una revisió exhaustiva sobre l’evolució i innovació en pèptids llançadora cerebrals durant l’última dècada. Destaca els avantatges de la transcitosi mediada per receptors (RMT) i les estratègies més recents en enginyeria de pèptids per optimitzar el lliurament de fàrmacs a través de la barrera hematoencefàlica (BHE). Aquest treball reforça encara més la capacitat de la plataforma Gate2Brain per transportar de manera eficient un ampli ventall d’agents terapèutics.
En conjunt, aquests estudis consoliden el concepte que les tecnologies basades en pèptids llançadora, peça central de la plataforma Gate2Brain, són eines dinàmiques i versàtils per superar els reptes de l’administració de fàrmacs al cervell. Aquest avenç suposa un gran pas cap a l’acceleració de la translació clínica de nous tractaments per a una àmplia varietat de trastorns neurològics, especialment aquells en què un candidat terapèutic necessita un sistema de transport més eficient, oferint així una esperança real a qui pateix malalties cerebrals i les seves famílies.
Publicacions:
- A Site-Specific MiniAp4–Trastuzumab Conjugate Prevents Brain Metastasis”
- “New Trends in Brain Shuttle Peptides”
Sobre Gate2Brain
Gate2Brain és una spin-off tecnològica sorgida de l’IRB Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu, fundada el 2020. La companyia utilitza la seva tecnologia patentada basada en pèptids per travessar barreres biològiques, com la barrera hematoencefàlica, amb l’objectiu de millorar l’administració de fàrmacs al cervell i reduir els seus efectes secundaris. Amb un primer desenvolupament enfocat
en tumors cerebrals pediàtrics, aquest treball demostra l’ampliació del potencial de la seva tecnologia a altres aplicacions.
Gate2Brain ha comptat amb el suport de diverses institucions, entre elles la Fundació Botín (Mind the Gap), Banco Sabadell (BStartup Health), el CDTI – Ministeri de Ciència i Innovació, la Unió Europea (Next Generation EU), el Consell Europeu d’Innovació (EIC Accelerator), Startup Capital d’ACCIÓ i CaixaResearch Consolidate de la Fundació “la Caixa”.
Gate2Brain va ser una de les startups participants del programa #Jump4Women de Foment del Treball. Té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients mitjançant una tecnologia que optimitza l’eficiència en l’administració de fàrmacs.
Amb el suport de:
Comments are closed.