- Cal homologar la legislació actual a la d’altres països europeus on els desallotjamens són immediats.
Foment del Treball ha denunciat avui en roda de premsa l’okupació delinqüencial cada cop més manifesta a Espanya i a Catalunya. El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha alertat de l’augment del 18% de les okupacions d’habitatges al 2021, fins a 13.389 casos a Espanya, el 42% dels quals, 5.589, a Catalunya, i ha advertit de l’existència d’una “situació d’alarma social” per aquest increment.
Sánchez Llibre ha assegurat que aquest tipus d’okupacions “s’estan convertint en un gran negoci per a les màfies organitzades, que són les gran beneficiades”, i ha demanat una reforma de la legislació actual per homologar-la a la d’altres països europeus on els desallotjamens són immediats.
En aquest sentit, ha mostrat el suport de Foment a les propostes presentades pel Col·legi d’Advocats de Barcelona (Icab), el Col·legi d’Advocats de Mataró i el Col·legi d’Advocats de Màlaga (ICAMalaga).
Aquestes propostes es basen en la reforma de l’Article 13 de la Llei d’enjudiciament criminal per permetre els desallotjaments immediats; de la Llei del règim de bases locals per donar atribucions als ajuntaments per coordinar els cossos de seguretat; i de la Llei de propietat horitzontal per donar legitimació per actuar a les comunitats de propietaris.
El membre de la Comissió Jurídica de la patronal, Emilio Zegrí, ha explicat que el PDeCAT preveu portar aquestes modificacions al Congrés dels Diputats al setembre, i ha recordat que el codi penal protegeix adequadament la propietat privada, encara que el col·lapse en els jutjats retarda els desallotjaments: “el que no pot ser és que les administracions traslladin una obligació pròpia als ciutadans, fent mermar el Dret a la Propietat per fer cumplir un altre dret”.
El president de l’Associació de Propietaris de Catalunya, Sergi Llagostera ha lamentat l'”abandonament total i absolut” de les administracions en aquest camp i ha apuntat el perjudici que es provoca als propietaris, no només als grans, sinó també als petits i mitjans i a les comunitats veïnals, a més dels abusos que les màfies organitzades exerceixen sobre les famílies en una situació econòmica i social precària.
La responsable de Relacions Institucionals de Foment, Montse Surroca, ha explicat que des de la patronal es parlarà amb tots els grups polítics representats en el Congrés dels Diputats perquè donin suport a la proposició de llei que presentarà el PDCat: “Fem una crida als grups parlamentaris del Congrés perquè recolzin aquesta iniciativa contra l’okupació delinqüencial”.
El president de Foment ha demanat la màxima complicitat de les Administracions per elaborar un pla de xoc social per resoldre la manca d’habitatge social a Catalunya.
Comments are closed.