- La patronal catalana ha tramès als partits polítics iniciatives per tal de millorar la competitivitat de l’activitat econòmica del país i solucionar problemes estructurals com la sequera o la manca d’infraestructures
Davant la propera convocatòria electoral, Foment del Treball ha presentat una sèrie de propostes de tipus econòmic i social perquè el proper Govern que resulti de les eleccions conegui les necessitats i horitzons del teixit empresarial català. Amb un total de 465 propostes, la patronal catalana reclama a les formacions polítiques actuacions concretes per tal d’aconseguir una fiscalitat més competitiva i posar les bases per a un ecosistema econòmic positiu i dinàmic. Aquestes iniciatives s’han fet arribar als partits polítics amb representació parlamentària que es presenten a les properes eleccions.
En un context global d’enduriment ràpid de la política monetària, i juntament amb la incertesa i la dependència energètica europea és imprescindible treballar per seguir millorant la competitivitat de l’economia. També cal destacar que els Fons Next Generation representen una oportunitat única per a la recuperació i la transformació de l’economia.
Foment insisteix que cal una dotació especial per a la salut i les inversions, especialment destinades a fer front a la sequera i promoure inversions sostenibles que impulsin el desenvolupament econòmic a llarg termini.
Entre totes les mesures proposades destaquem les següents:
Per una fiscalitat més competitiva que passa per:
- Suprimir l’impost del Patrimoni. Aquest impost dissuadeix i distorsiona l’activitat econòmica i el seu efecte redistributiu és molt menor. Aquesta figura tributària ha desaparegut dels sistemes fiscals europeus, sent dins de la UE l’única que el té.
- Rebaixar els tipus marginals de l´IRPF a Catalunya, tant per a les rendes altes (50%) com per a les baixes(20%). Catalunya es situa en la part alta dels tipus més elevats del conjunt de les comunitats autònomes espanyoles. Es proposa situar-los al nivell de comunitats més dinàmiques (18,5%- 47,5%).
- Situar el tipus impositiu de l´Impost sobre Successions i Donacions en el 5% per als parents pròxims, i del 10% per a la resta.
- Resulta imprescindible revisar els impostos propis de la Generalitat i suprimir alguns d´ells.
Descarbonització economia i transició energètica
- Incrementar la implantació d’energies renovables. Catalunya està molt per sota dels nivells d’implantació d’energies renovables que ens marca els objectius europeus i no disposa de les xarxes d’interconnexió per poder garantir l’abastiment d’energia.
Escassetat hídrica i gestió de la sequera
- Exigim al Govern l’execució de les infraestructures i les inversions establertes en la Llei 9/2023 de “mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional de Catalunya”, establint la tramitació per emergència d’acord amb l’article 120 de la Llei 9/2017 de contractes del sector públic la situació per executar-les sense demora, agilitzant els tràmits administratius i reduint la burocràcia associada.
- En l’àmbit de la gestió de l’oferta, considerem imprescindible procedir a la interconnexió de xarxes en les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya.
Habitatge: Política social i sostenible
- Un Gran Pacte Públic-Privat entre el Govern de la Generalitat, els Ajuntaments, i els Promotors Públics i Privats.
- La mobilització de sòls de reserva d’Habitatge Protegit i de sòls destinats a equipaments.
Seguretat
- En el context de la lluita contra la multireincidència, augmentar i dotar o reforçar els Jutjats penals, sales de l’Audiència i Jutjats d’Executòries i tornar a impulsar el Projecte de Llei de l’ICAB sobre la “okupació delinqüencial”.
Coneixement i Formació Professional
- Reforçar el model d’Orientació prioritàriament als períodes de transició de les etapes de formació obligatòria i post-obligatòria.
- Aportar els recursos necessaris per donar continuïtat a l’aplicació dels resultats de l’Informe General de Prospectiva.
Indústria
- Desenvolupar el Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025 i promoure un Pla de Polígons per permetre la seva actualització.
Turisme i Serveis
- Posar en marxa un pla de desestacionalització.
- Aprovar mesures efectives per la gestió d’emergència per sequera per la protecció del turisme.
- Activar propostes de col·laboració publicoprivada per pal·liar l’obsolescència de determinats destins madurs.
Salut i Afers Socials
- Demanar un millor finançament pel sistema de salut i social que sigui suficient i sostenible.
- Ser referents de la transformació assistencial, digital, ecològica i social del sistema de salut i treballar amb escenaris plurianuals.
- Potenciar i posar en valor el model organitzatiu del sistema sanitari i social català i l’harmonització de la xarxa de serveis sanitaris i socials.
- Apostar pel govern i la gestió professionalitzada del sistema.
Infraestructures i Equipaments
- Executar l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona, desplegar la xarxa de Rodalies i eixugar el dèficit i manca d’inversió pública.
Comerç
- Impulsar un pla d’impuls a la competitivitat del sector així com una campanya de reactivació del consum intern.
- Promoure l’etiquetatge digital com a eina d’informació, i comunicació dels productes.
Activitats Culturals
- La cultura hauria de ser integrada en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic.
- Promoure que el Catalunya Media City com a hub dinamitzador del sector audiovisual.
Activitats Esportives
- Crear el Xec Esportiu, fons de beques per a persones que es trobin en situació socioeconòmica desfavorable.
- Establir l’IVA Esportiu super-reduït.
Reforma de l’Administració Pública
- Eliminar aquelles normatives que suposen càrregues administratives o reguladores que frenen l’activitat emprenedora.
- Reforçar els mecanismes de simplificació.
- Desplegar al màxim possible la institució del silenci administratiu positiu, així com un major ús de la declaració responsable.
Innovació, Societat Digital i Emprenedors
- Suport polític, institucional i econòmic a aquelles iniciatives científico-tecnològiques d’alt valor afegit i totalment alineades amb les polítiques digitals europees.
- Incrementar la inversió pública en R+D.
- El Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) ha resultat ser un una aposta clara entre els grans agents de suport a la transformació digital per tal de fomentar l’ús de tecnologies digitals avançades.
Prevenció de Riscos Laborals
- Incrementar la participació de les Mútues en les actuacions preventives de les empreses.
Internacionalització
- Desenvolupar una estratègia d’internacionalització conjunta entre el sector privat i la Generalitat.
Unió Europea
- Desenvolupar el potencial de l’Economia Blava i reforçar les polítiques públiques d’ajuda per tal que Espanya s’acosti a la mitjana europea.
Relacions Laborals i Ocupació
- Millorar els mecanismes d’intermediació en l’ocupació.
- Disposar d’unes polítiques actives fortes i integrals.
- Potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada.
Foment PIMES
- Think small first. Tota legislació ha de partir de tenir en compte la veritable dimensió de l’empresa catalana.
- Implantar un règim fiscal econòmic que afavoreixi la població dels territoris menys poblats.
Disminuir les diferències de cobertura de les xarxes de fibra òptica entre les zones urbanes, rurals i polígons industrials.
Descarregueu l’Informe complet fent click aquí
Comments are closed.