La recuperació econòmica es frena a Europa a lāĆŗltim trimestre de 2020 i en els primers mesos dāenguany. PaĆÆsos com FranƧa o ItĆ lia cauen, mentre que uns altres com Alemanya i Espanya creixen molt moderadament, desprĆ©s de la forta acceleració generalitzada del tercer trimestre de lāany passat. Altres economies avanƧades registren una recuperació consolidada, com són els EUA, el Japó o la Xina.
En aquest sentit, cal assenyalar, que lāFMI millora les seves previsions de creixement econòmic per a 2020 i 2021 perquĆØ, malgrat les diferĆØncies observades entre paĆÆsos, a nivell mundial hi ha elements que afavoriran la recuperació, com la polĆtica monetĆ ria expansiva, els programes de vacunació i els plans dāestĆmul fiscal anunciats als EUA i el Japó. A mĆ©s, el segon semestre del 2020 va ser, en general, millor de lāesperat inicialment en tant lāeconomia ha anat adaptant-se a les restriccions sanitĆ ries que el control de la pandĆØmia requereix.
Informe de Conjuntura Econòmica ā MarƧ de 2021
La Comissió Europea, per part seva, tĆ© unes pitjors previsions a curt termini per a Europa, però millors a mitjĆ termini. Ćs important destacar que actualment Europa es troba en recessió tĆØcnica, desprĆ©s de dos trimestres consecutius de caiguda intertrimestral del PIB. La diferĆØncia en els ritmes de recuperació entre paĆÆsos es dóna, no sols pels diferents programes dāajudes a famĆlies i empreses Ā sinó tambĆ© per la diferent especialització productiva de cada economia.
A mesura que es vagi fent el procĆ©s de vacunació sembla que pugui donar-se un major optimisme, que pugui traslladar-se a consum i a demanda interna, a mesura que aquesta vagi avanƧant amb forƧa, i tambĆ© se suavitzi la taxa dāestalvi, que en determinats moments va pujar de manera significativa a conseqüència de la por a la pandĆØmia i als seus efectes sobre lāeconomia. No obstant això, encara que segur que podem veure amb optimisme en la majoria de lāactivitat econòmica, no seria menys cert que perdurin cicatrius en el teixit econòmic i social, que es traslladin en fallides de negocis, però de llarga durada i amb increment de la desigualtat.