- Els sectors econòmics més afectats -turisme, hostaleria, restauració, agències de viatge, comerç, transport, automoció, cultura i activitats esportives- denuncien la passivitat de les administracions a l’hora de prendre decisions davant la greu crisi econòmica i motiven que Foment del Treball faci una crida urgent i pública a prendre mesures. Mesures que tenen com a objectiu prioritari salvar llocs de treball. Si algú interpreta que això és fer pressió interessada, no ha entès el funcionament d’una societat democràtica.
- La salut de les persones és prioritària de la mateixa manera que ho és la necessitat de preveure una catàstrofe econòmica sense precedents.
Foment del Treball s’afegeix a la denúncia de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat), i a la dels sectors de les agències de viatge, del comerç, transport, automoció, cultura i activitats esportives, que fins el moment totes les mesures han estat focalitzades únicament a resoldre el finançament del deute de les empreses. En aquest sentit, Foment i els sectors reclamen un Pla de Rescat amb ajudes directes, en el qual les mesures que es prenguin tinguin una dimensió, pel que fa a recursos, molt superior a la que hi ha hagut fins ara i que incloguin a professionals autònoms i microempreses.
Espanya és a la cua dels països de la Unió Europea en ajuts als sectors afectats per la crisi del Covid-19. A Alemanya, s’han donat 286 mil milions d’euros; a França, 110 mil milions; a Itàlia, 80 mil milions i a Espanya, 44 mil milions. En el sector turístic, per exemple, es demana, com recomana la UE, que dels fons previstos per a l’Estat Espanyol es destini un volum d’entre el 20% i el 25%.
Foment subratlla que és imprescindible la continuïtat dels ERTO per força major amb condicions favorables -les originals del mes del març- per a les empreses que han de mantenir aturada la seva activitat fins que, com a mínim, es constati una situació d’estabilitat palpable que permeti el desenvolupament normal de la seva activitat. Aquest requeriment és indispensable si es pretén ajudar a la supervivència de les empreses en la situació actual.
D’altra banda, Foment sol·licita l’aplicació d’un millor tracte impositiu per part de les administracions, amb l’exempció o reducció dels impostos que siguin de la seva competència. Fins ara cap Administració Pública ha ajustat la seva política impositiva, tot i que l’activitat dels sectors afectats sigui pràcticament nul·la, deixant-los desemparats davant la davallada d’ingressos.
En moments d’incertesa, els governs han de transmetre confiança i credibilitat en les seves decisions, que han de tenir una proporcionalitat acurada i ser previsibles. No han de prendre decisions sobtades que generin confusió i alarma.
És prioritari que els ajuts europeus vagin dirigits, per una banda, a incentivar la recuperació econòmica per sortir de la crisi de la pandèmia de la Covid-19, alhora que a incorporar ajuts a les empreses que pateixen de forma significativa les restriccions de la nova normalitat per raons de salut publica i que comporten, en molts casos, que es vegin abocades a reduir dràsticament la seva activitat.
Foment del Treball demana al govern d’Espanya, als partits polítics i als grups parlamentaris que dediquin el seu esforç a fer uns pressupostos de l’Estat de l’any 2021 que siguin els veritables comptes públics de la recuperació econòmica amb criteris de pragmatisme a partir de la gravíssima situació en la qual ens trobem i que deixin de banda discursos ideològics que, en aquest moment, dificulten el consens imprescindible per generar confiança al país.
Finalment, Foment demana dur a terme una comunicació més acurada, continua, constructiva i pedagògica, que eviti alarmar l’opinió pública, local, nacional i internacional. La patronal mostra preocupació pels missatges poc clars i indeterminats que s’han difós i que generen confusió en els mercats internacionals, incrementant les pors i la desconfiança i que comporten que moltes empreses hagin reduït les seves operacions al nostre país.
Comments are closed.