- L’economia espanyola i catalana mostra un creixement diferencial, gràcies al fort ritme de l’ocupació i a la intensa activitat en turisme.
- La rebaixa de tipus ha arribat a Europa i aviat aterrarà als EUA, que serà prudent i molt gradual, atès que les dades de preus s’estan moderant.
- Les exportacions de béns dels primers sis mesos de l’any mostren valors negatius per la forta atonia que tenen les economies europees.
- Aquest fort augment de l’ocupació es dona gairebé exclusivament en el sector privat i a jornada completa, que representen sobre el 99% en ambdós casos.
La debilitat de l’economia europea es relaciona amb l’evolució de les economies d’Alemanya, França i Itàlia, i tot i que l’economia espanyola registra un bon funcionament, es percep la moderació en les exportacions de béns cap als principals mercats de destinació, el destí primordial dels quals és Europa. Així ho apunta l’Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al setembre, elaborat per Foment del Treball.
D’altra banda, les dades mostren que l’evolució del turisme internacional és molt destacada, fet que explica, en part, la diferència de creixement amb altres economies europees.
D’aquesta manera, es mantenen les previsions per al 2025, amb el diferencial de creixement d’Espanya enfront d’Europa. Així, el creixement de l’economia espanyola per al 2025 és del 2,1% segons l’última previsió actualitzada del juliol del FMI i per a la zona euro de l’1,5%.
L’augment del PIB juntament amb el creixement de l’ocupació posa en evidència la baixa productivitat de l’economia, per la qual cosa serà molt important l’execució de polítiques públiques en aquesta direcció que millorin la competitivitat, ja que via preus la bretxa amb Europa s’està corregint.
Amb referència a les dades d’ocupació, segons l’EPA, cal destacar que l’increment en termes interanuals en el segon trimestre de 2024 es dona essencialment en el sector privat (98%) i a jornada completa (99%). Es redueixen els nivells d’atur, encara que en menor mesura pel creixement també de la població activa.
A Espanya i Catalunya es manté el ritme de creixement econòmic superior a la mitjana europea i de contenció de l’augment dels preus, que s’acosta a la inflació de la zona euro, amb la qual cosa s’elimina la pèrdua de competitivitat en preus. Cal assenyalar que possiblement cap al final de l’any hi pot haver un repunt per l’efecte escaló.
El consum privat resulta més intens per la creació d’ocupació, per la seva major propensió a consumir que la derivada per increments salarials, fet que es reflecteix en el consum de les llars.
Desapareixen tensions de preus de l’energia, de manera que l’IPC general s’acosta al subjacent. És en aquest context que el BCE va reduir 25 punts els tipus d’interès de referència a principis de l’estiu i s’espera que el que queda d’any es facin més reduccions en línia amb l’evolució de l’economia i l’ocupació, i tot apunta que la Fed ho faci en molt poc temps.
L’Euríbor a un any descendeix per cinquè mes consecutiu a l’agost i ho fa amb intensitat aquest mes d’agost.
Les empreses i les famílies presenten un fort grau de desendeutament per la gran reducció del seu endeutament, a diferència del sector públic, els nivells de deute del qual són molt elevats, fet que reitera la necessitat de dur a terme una política de reducció del dèficit públic prudent però constant. En aquest sentit, el crèdit a famílies es manté estable al juliol, enfront de les disminucions que tenia des de febrer de 2023 i el crèdit a empreses segueix el seu ritme de contracció, encara que menys intens.
Comments are closed.