La vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha participat en la primera edició del BforPlanet, iniciativa impulsada per la Fira de Barcelona en defensa de la sostenibilitat del planeta, que se celebra entre avui 7 de juliol i demà. Guinda ha afirmat que “que les empreses estan compromeses amb l’objectiu de canviar el model productiu per aconseguir un desenvolupament sostenible. Són conscients que el creixement econòmic ha d’anar de la mà del progrés social i del respecte a la biodiversitat i al medi ambient”.
També ha destacat l’últim dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ocupant la 17ª posició, el qual fa referència a les ‘Aliances per assolir els objectius’, “aquest objectiu podria ser el primer, o no tenir ordre ja que és un objectiu transversal”. En aquest sentit, ha afegit que “l’Agenda 2030, a diferència d’altres propostes de les Nacions Unides –com van ser els Objectius del Mil·lenni– vincula no només als governs i administracions, sinó a tots els actors involucrats: organitzacions no governamentals, empreses i societat civil. Aquest aspecte és crucial perquè es pugui aconseguir el seu compliment”.
La patronal defensa que les empreses han de tenir una doble responsabilitat en la implementació dels ODS: una interna, d’implantació d’una estratègia de responsabilitat social corporativa que s’alineï amb els objectius de desenvolupament sostenible, integrant-los en la cultura corporativa de l’empresa i especialment identificant aquells ODS més relacionats amb el core business de la companyia; i externa, amb l’establiment d’aliances amb altres companyies, amb la societat civil, amb el món acadèmic i amb el sector públic per permetre una col·laboració que generi sinergies positives per a la implementació dels objectius.
Per això, Guinda ha remarcat que “la col·laboració publicoprivada és imprescindible per a una implementació efectiva dels ODS. Les aliances amb els diferents actors són necessàries per a la realització dels grans projectes que permetin un canvi de model de producció: La transició energètica a fonts renovables, la implantació de models d’economia circular, la lluita contra els efectes del canvi climàtic o l’accés a serveis de primera necessitat com pot ser l’aigua, només es podran realitzar amb la col·laboració del sector públic amb el privat, amb les empreses, amb la societat civil, amb els centres tecnològics i universitaris”.
El pla de recuperació europeu, NextGenerationsEU, és una oportunitat per teixir aquesta xarxa d’aliances publicoprivades que ens permeti realitzar reformes estructurals que canviïn el model econòmic, potenciant l’economia verda i la transformació digital. Guinda ha alertat que “la transformació del model productiu requereix d’una connexió permanent entre el sector empresarial i el sector educatiu, per poder formar als joves en les àrees de major demanda futura. D’aquesta manera podem garantir educació de qualitat, treball digne, prosperitat i benestar”.
“BforPlanet és un clar exemple a seguir per poder promoure aliances entre els diferents sectors. Per aquesta raó des de Foment del Treball vam voler ser partnersdes del seu inici. És un entorn on podem conjugar totes les necessitats per promoure la implantació dels ODS i l’assumpció de l’Agenda 2030, per fer un món més pròsper i més sostenible, ha conclòs.
Comments are closed.