Observatori Brexit

Línia Brexit

     93 484 12 51

    brexit@foment.com

El Consell Europeu ha decidit evitar el perill que hagués suposat la sortida del Regne Unit sense acord, aquest divendres 12 d’abril, i ha ofert una nova pròrroga de l’Article 50 (que activa el Brexit) fins al 31 d’octubre, el que perllonga de forma efectiva la sortida britànica durant sis mesos més. L’acord de la Unió Europea inclou una clàusula de revisió al mes de juny per estudiar com evoluciona el procés.

L’objectiu de la pròrroga és afavorir que durant període el govern britànic arribi a un acord amb el partit laborista per poder conformar una majoria favorable per aprovar l’Acord de Retirada a la Cambra dels Comuns.

Així mateix, la nova data de sortida obliga el Regne Unit a celebrar les eleccions europees, condició imprescindible per a qualsevol extensió del Brexit més enllà del 22 de maig. En aquest sentit, el Regne Unit ha anunciat la seva intenció de convocar i celebrar les eleccions al Parlament Europeu, tot i que la primera ministra continua defensant que encara és possible sortir de la UE abans del 22 de maig.

El pacte implica que el Regne Unit abandonarà la UE just un dia abans de que la nova Comissió Europea assumeixi el seu mandat, el que impediria que el Regne Unit formi part de la nova Comissió, amb l’objectiu de limitar la incertesa i la interferència del Regne Unit en el funcionament de les institucions europees.

Les conclusions pactades pels estats membres estableixen que no hi haurà una renegociació de l’Acord de Retirada, i tot compromís, declaració o qualsevol altre acte unilateral del Regne Unit haurà de ser compatible amb la lletra i l’esperit de l’Acord.

Documentació

Actualitat

X