Posem a disposició de les empreses i les organitzacions empresarials una oficina tècnica per informar, incentivar i dinamitzar el potencial dels fons europeus per a la recuperació econòmica.



DE RECUPERACIÓN, TRANSFORMACIÓN Y RESILIENCIA"

pla de recuperació europeu
PRESENTACIÓ
El Consell Europeu va aprovar el 21 de juny de 2020 la creació del programa NextGenerationEU, l’instrument d’estímul econòmic més gran mai finançat per la Unió Europea, en resposta a la crisi sense precedents causada pel coronavirus.
NextGenerationEU té com a objectiu respondre de manera conjunta i coordinada a una de les pitjors crisis socials i econòmiques de la nostra història i contribuir a reparar els danys causats per la pandèmia. Els fons aniran dirigits a crear una Europa més ecològica, més digital i més resilient.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol està emmarcat dins dels plans nacionals que han elaborat els 27 estats membres de la Unió per acollir-se al Pla de Recuperació per a Europa NextGenerationEU.
L’instrument a través del qual es desemborsarà la major part serà el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dotat amb 672.500 milions d’euros. El 70% de les ajudes es comprometrà per als anys 2021-2022.
Actualment està dotat 69.500 milions d’euros en transferències directes, que es podran ampliar fins a aproximadament 70.000 milions d’euros més en crèdits, si s’escau, fins al 2026.
Ja el 2021 l’Estat ha rebut 19.037 milions al que se sumaran 18.000 milions més l’any vinent.
DESTAQUEM
Next Generation EU
El pla de recuperació europeu s’organitza entorn tres grans objectius, cadascun d’ells amb un pressupost específic. Les inversions que aspirin a aconseguir finançament d’aquest instrument hauran de complir un seguit de condicions.
Consulta-lesEL “PLAN NACIONAL DE RECUPERACIÓN, TRANSFORMACIÓN Y RESILIENCIA”
El Pla “España Puede” presentat pel Govern d’Espanya mobilitzarà en els propers 3 anys prop de 69.500 milions d’euros.
Coneix mésCALENDARI I EXECUCIÓ DELS FONS
Consulta el calendari estimatiu de l’execució del pla de recuperació europeu
Accedeix-hiPREGUNTES FREQÜENTS
Recopilatori de les preguntes de major interès, així com les seves respostes, de cara a facilitar l’enteniment dels fons europeus.
Veure mésEL PAPER DE FOMENT RESPECTE ELS FONS EUROPEUS
Des de la posada en marxa del Pla de Recuperació Europeu, per part de la Comissió Europea, al juliol del 2020, amb l’objectiu de donar resposta a la crisi provocada per la COVID-19, es va crear l’Oficina ad-hoc de Suport a Projectes Europeus per tal de fer arribar informació actualitzada als nostres membres així com ajudar en l’elaboració de projectes elegibles de rebre fons europeus.
Aquesta Oficina, des de la seva creació, ha treballat de manera estreta amb institucions tant europees com del govern central, autonòmic i locals, en coordinació amb l’oficina tècnica de CEOE i la seva delegació a Brussel·les, amb el Departament d’Acció Exterior de la Generalitat, l’oficina d’Acció a Brussel·les, la Representación Permanente de España ante la Unión Europea (REPER), la Comissió Europea i el Parlament Europeu, i les seves respectives delegacions a Barcelona.
Línies d'acció
- Organització de conferències (telemàtiques i presencials) sobre el Pla de Recuperació.
- Canalització de les consultes dels nostres associats sobre diferents projectes de finançament.
- Facilitació de la coordinació amb l’oficina tècnica de CEOE de suport a projectes europeus.
- Suport en l’ús de la plataforma “CEOE per Europa” (que inclou informació dels fons i com accedir-hi).
- Reflexió sobre possibles prioritats d’inversió/projectes rendibles, innovadors i alineats amb les prioritats europees i amb les prioritats incloses en els plans sectorials nacionals.
- Canalització de les propostes per tal explorar possibles sinergies amb altres projectes i la possibilitat de presentar-les a les autoritats autonòmiques i/o locals.
- Actualització setmanal de les convocatòries de subvencions i licitacions vinculades al “Plan de Recuperación” i altres fons europeus rellevants.
- Anàlisi dels projectes i identificació dels interlocutors adequats a les institucions públiques.