Menu

PRESENTACIÓ

El passat juliol els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van arribar a un històric acord sobre un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros per donar suport als països més afectats per la pandèmia, que inclou fins a 390.000 milions en transferències directes i 360.000 milions en préstecs, així com un pressupost de 1,074 bilions per als pròxims set anys.

Es tracta d’un paquet financer sense precedents, de 1,8 bilions en total, que permetrà a la Comissió Europea emetre deute comú en els mercats amb l’objectiu de finançar el pla de recuperació, utilitzant com a aval el pressupost de la UE.

Espanya podrà rebre fins a 140.000 milions, 72.700 milions en forma de subsidis i la resta en préstecs a retornar.

L’instrument a través del qual es desemborsarà la major part serà el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dotat amb 672.500 milions d’euros. El 70% de les ajudes es comprometrà per als anys 2021-2022.

Els plans nacionals de reformes seran aprovats amb majoria qualificada entre els 27 i els desemborsaments posteriors dependran del compliment d’una sèrie d’objectius preestablerts. La CE avaluarà si s’han complert aquests objectius, encara que excepcionalment un o més Estats membres podran elevar la qüestió a una cimera de líders i paralitzar durant tres mesos el desemborsament de les ajudes si considera que un dels països beneficiats no ha fet les reformes i ajustos promesos.

DESTAQUEM

Tipus de projecte

El pla de recuperació europeu s’organitza entorn tres grans objectius, cadascun d’ells amb un pressupost específic. Les inversions que aspirin a aconseguir finançament d’aquest instrument hauran de complir un seguit de condicions.

Consulte-les

Canalització dels fons

El Pla “España Puede” presentat pel Govern d’Espanya mobilitzarà en els propers 3 anys prop de 72.000 milions d’euros.

Coneix més

Calendari

Consulta el calendari estimatiu de l’execució del pla de recuperació europeu

Accedeix-hi

Preguntes freqüents

Recopilatori de les preguntes de major interès, així com les seves respostes, de cara a facilitar l’enteniment dels fons europeus.

Veure més

ACTUALITAT

Tens un projecte que pot optar als fons europeus de recuperació?

X